2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merényletet kísérelt meg a Mudzsáhid Ifjúsági Mozgalom a szomáliai kormányfő ellen

2007. június 04. 14:01, utolsó frissítés: 14:01

Egy szomáliai iszlamista csoport jelentkezett hétfőn a mogadishui miniszterelnöki rezidenciánál elkövetett előző napi merénylet szervezőjeként.

A Mudzsáhid Ifjúsági Mozgalom egyik tagja hajtotta végre "a hitehagyott kormányfő" elleni öngyilkos merényletet - olvasható a közleményben, amelyet iszlamista szervezetek által használt internetes honlapon tett közzé a szervezet.

Az iszlamista csoport fogadkozott, hogy a Mudzsáhid Ifjúsági Mozgalom folytatja "szent háborúját a megszállók és a hitehagyottak" (az etióp csapatok és az ideiglenes kormány) ellen. Az öngyilkos merénylőn kívül öt katona - a miniszterelnöki testőrgárda öt tagja - és két civil vesztette életét a vasárnapi robbantásban. A kormányfőnek nem esett baja.

Hetek óta ádáz harcok dúlnak a szomáliai fővárosban egyfelől az iszlamista felkelők, másfelől a kormány erői és a velük szövetséges etióp csapatok között. Az etióp erők december végén vonultak be Szomáliába, hogy segítsenek a gyenge ideiglenes kormánynak az iszlamista milíciákkal vívott harcában.

Az Európai Bizottság elítélte hétfőn a mogadishui merényletet, és tűzszünetre szólította fel a szomáliai háborúskodásban szemben álló feleket. (MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS