2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Életbe lép az EU vegyi anyagokra vonatkozó törvénye

2007. június 01. 13:41, utolsó frissítés: 13:41

Június 1.-én lép életbe a kémiai anyagok nyilvántartását, használatát, illetve ellenőrzését szabályozó egyik legfontosabb EU-s törvény, a REACH, amely Románia számára is kiemelt jelentőségű.

A jelenleg naponta használt kémiai eredetű vegyületek közül számos vegyanyag káros lehet az emberi szervezetre. Ezért a törvény olyan vegyanyagok ellenőrzését teszi lehetővé, amelyek rákot vagy genetikai módosulásokat okozhatnak – értesít BBC News.

Amennyiben a tesztelt anyagokról kiderül, hogy károsak az emberi szervezetre az előállítóknak ki kell vonnia azokat a forgalomból és helyettesíteniük kell őket. Az EU-s jogszabály értelmében 2018 előtt 30 000 vegyananyagot kötelesek ellenőrizni a hatóságok.

A törvény életbe léptetése ellenére, számos környezetvédő és fogyasztó úgy gondolja az új szabályozások nem lesznek elég hatékonyak. Az új törvény 30 000 olyan vegyszer forgalmazását teszi lehetővé, amit például parfümök vagy samponok is tartalmaznak. Mindazonáltal a környezetvédelmi hatóság úgy véli a törvény túl sok kibúvót tartalmaz.

A vegyanyagok alkalmazását és ellenőrzését szabályozó jogszabályt nagy többséggel 2006 decemberében fogadta el az Európai Parlament (EP), miután három évig tárgyaltak róla a tagállamok az Európai Bizottságban.

A REACH nagyobb védelmet biztosít a fogyasztók és környezet számára a vegyületek okozta károsodások ellen. A törvény rákényszeríti a több mint egy tonna mennyiségű vegyületeket előállító és importáló cégeket, hogy vetessék nyilvántartásba azokat.

A vegyületek ellenőrzését egy Helsinki-i székhelyű vegyületek ellenőrzéséért felelős ügynökség látja majd el. A REACH közösségi jogszabályként 40 eddigi érvényben lévő jogszabályt vált fel. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS