2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogták Mladic volt munkatársát

2007. június 01. 13:17, utolsó frissítés: 13:17

Elfogták az egyik legkeresettebb hágai vádlottat csütörtökön Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság határán; Zdravko Tolimir volt boszniai szerb tábornok - Ratko Mladic fővádlott egykori közeli munkatársa - került rendőrkézre.

A korábban csak a sajtó által közölt hírt csütörtök este megerősítette a boszniai szerbek autonóm köztársaságának kormányszóvivője is, hozzátéve, hogy Hágába szállítása "folyamatban van". A sajtóbeszámolók szerint a nyugalmazott tábornokot a szerb és a boszniai szerb rendőrség közös akciója eredményeként, illegális határátlépési kísérlet közben, a határon fekvő Ljubovija közelében fogták el.

Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és Ratko Mladic, a boszniai szerbek háborús időkbeli katonai parancsnoka után a harmadik leginkább keresett hágai vádlott került a boszniai szerb hatóságok kezére.

Tolimirt 2005-ben vádolta meg az NT azzal, hogy felelősség terheli a boszniai muzulmánok terhére 1995-ben Srebrenicában és Zepában elkövetett háborús bűnökért. A tábornok az 1992-1995-ös boszniai háború idején a boszniai szerb hadsereg vezérkarának hírszerző osztályát vezette, s Mladic legközelebbi munkatársai közé tartott. A B-92 belgrádi rádió szerint az utóbbi években pedig a Mladic bujkálását segítő titkos hálózat főszervezőjeként emlegették. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS