2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sci-fi írók mint a terrorizmus elleni harc katonái

2007. június 01. 12:21, utolsó frissítés: 12:21

A tudományos-fantasztikus irodalom neves szerzőit kérte fel az Egyesült Államokban a terror elleni küzdelmet irányító belbiztonsági minisztérium, hogy segítsenek megjósolni, miféle támadások érhetik az országot.

A USA Today című lap beszámolója szerint a minisztérium a sci-fi szerzők fantáziáját hívja segítségül ahhoz, hogy a váratlan merényletekre is fel lehessen készülni.

"Végül is mi egész életünkben a jövőben élünk" - mondta Arlan Andrews, egyike annak a néhány népszerű írónak, akit Washingtonba "rendeltek", hogy megossza vízióját a kormány szakértőivel. Andrews szerint úgy tűnik, hogy a határőrökön, rendőrökön és a hivatásos biztonsági szakértőkön kívül olyan emberekre is szüksége van a kormánynak, akik a legvadabb elképzelésekkel állnak elő a lehetséges támadásokról.

Andrews 15 évvel ezelőtt már összeállított sci-fi írókból egy kis csapatot Sigma névvel. Akkoriban annak felvázolásában segítettek a kormányzatnak, hogy milyen élet képzelhető el egy atomháború után. A Sigma tagjai - köztük Greg Bear, aki több tucatnyi könyv mellett a Darwin rádiója című bestseller szerzője - most Washington legújabb terrorizmusellenes fegyverévé váltak.

A sci-fi írók hihetetlenül merész elképzeléseit a tudósok gyakran őrültségnek tartják, de azt elismerik, hogy néha szinte Földön túli képességgel látnak a jövőbe.

Ötven éve például repülő autók és vezeték nélküli "kézi kommunikátorok" eljövetelét jósolták egyes írók; s ha az autók még nem is repülnek, a mobiltelefon mára a mindennapok kellékévé vált - mondta a belbiztonsági tárca tudomány- és technológiaügyi osztályának szóvivője. "Ötletekre van szükségünk, és ezeknek az íróknak vezető szerepük lehet a jövőről való gondolkodásban" - tette hozzá.

Kifejezetten hasznosnak bizonyul, ha a sci-fi szerzők szabadon engedik fantáziájukat a lehetséges merényletfajtákkal és azzal kapcsolatban, hogyan reagálnának a támadásokra a kormányok, az emberek, és milyen high-tech eszközzel képzelhető el a védekezés.

A Sigma csapatba - amelynek az a mottója, hogy "a science fiction a nemzeti érdekek szolgálatában" - magasan képzett elmék kerültek, Andrews olyan embereket válogatott be, akik legalább egy műszaki doktori címmel rendelkeznek.

Jerry Pournelle, a sci-fi csapat tagja, tucatnyi híres könyv írója elmondta, hogy a tudományos-fantasztikus irodalom szerzői egész életükben azokat a technológiákat és forgatókönyveket tanulmányozzák, amelyekkel a terrorizmusellenes szakértők csak néhány éve foglalkoznak behatóbban.

Bear - akinek legutóbbi könyve, a Quantico arról szól, hogy FBI-ügynökök és egy bioterrorista szakember közösen vadásznak le egy amerikai merénylőt - elmondta: különböző forgatókönyveket vizsgálnak. "Mit történne, ha...?" - teszik fel a kérdést, és minden lehetséges kimenetelt számba vesznek.

A 2001. szeptember 11-i terrormerényleteket kivizsgáló állami bizottság korábban azt állapította meg, hogy a katasztrófa részben a kormány "fantáziátlansága" miatt következett be. Mint a Sigma egy tagja elmondta, számukra nincsen elképzelhetetlen forgatókönyv. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS