2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pszichiátere szerint Malina Hedvig igazat mond

2007. május 29. 18:45, utolsó frissítés: 18:45

Pszichiáterének nincsenek kételyei Malina Hedvig igazmondása felől: a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemista az állítja, hogy két ismeretlen bőrfejű megverte meg, mert magyarul beszélt.

Jozef Hasto a Tyzden című szlovák hetilap legújabb számában elmondta: harminc órás beszélgetés után biztos abban, hogy a lány igazat mond. A szlovák rendőrség megállapításai szerint Malina Hedvig a történetet csak kitalálta, és ezért a bíróság akár öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti.

"Felelősen, józan ésszel értékelve sincsenek kételyeim afelől, hogy az eset megtörtént, hogy úgy történt meg, ahogy ő leírja, ahogy emlékezik rá" - mondta az orvos, aki a több oldalon leírt beszélgetésben szakmai részletekkel is alátámasztva tett hitet a lány igazmondása mellett. "Ez a lány legkevesebb három pokoljárást élt át" - hangsúlyozta Hasto, aki kolléganőjével közösen azért vizsgálta meg a lányt, mivel Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica, mielőtt még elvállalta volna jogi képviseletét, olyan szakembert is meg akart hallgatni, aki erőszakos cselekmények áldozatainak a lélektanával foglalkozik.

Az orvos később a lányt lelki utógondozásba vette, hogy segítse őt megszabadulni mindattól, amit átélt, mivel az "egyébként teljesen normális, valósághoz ragaszkodó és túlzásokba sem bocsátkozó, fejlett érzelemvilágú és rendkívül tehetséges, kötelességtudó és felelősségteljes lány" ma is megszenvedi pokoljárásának keserves élményeit.

Ugyan ki ne szorulna segítségre Hasto szerint azok után, hogy "rátámadtak és eszméletlenre verték", majd a rendőrségen újabb sokk érte, mert "a lélektani nyomás eszközeivel hatórás kihallgatásnak vetették alá, majd hazugsággal vádolták meg".

Tessék elképzelni, mit jelenthet az ő érzelemvilágában, amikor azzal kell szembesülnie, hogy a rendőrség nem hisz neki, miközben a tettesek szabadon és büntetlenül garázdálkodva bármikor új támadásra szánhatják el magukat. Ugyan kinek nem késleltetnék a felépülését a ránehezedő nyomás terhe alatt jelentkező poszttraumatikus tünetek - hangoztatta az orvos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy hónapokkal a történtek után ismeretlen behatolók látványos nyomokat hagytak Hedvig lakásában és szlovák nemzetiségű udvarlójának gépkocsijában, majd ezek után az autóbuszban egy szintén ismeretlen utas Hedvig mellett fényképeket nézegetett a feldúlt lakásról olyan módon, hogy azokat Hedvig is láthassa. Ráadásul egy időre még az egyetemista mobiltelefonját is elnémították.

Jozef Hasto elmondta: benne akkor állt be a döntő fordulat és akkor szánta el magát, hogy orvosként segítse Hedvig lelki gyógyulását, amikor kiderült, hogy a lány lakásában ismeretlenek jártak. "Akkor tudatosult bennem, hogy veszélyben van, valaki meg akarja félemlíteni."

Ez a további durva támadás Malina Hedvig megfélemlítését, elhallgattatását szolgálta, hogy adja fel a harcot vagy pedig lelkileg összeomoljon. Mindezt nyilván azért rendezték így, hogy Hedvigről egy notórius hazudozó képét fessék - fogalmazta meg az hátterében feltételezhető indítékokat az orvos, hozzátéve, hogy "persze, ezek csak feltevések". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS