2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Majdnem megfulladtak a menekültek, mert a máltaiak nem fogadták be őket

2007. május 29. 18:40, utolsó frissítés: 18:40

Az illegális bevándorlásra vonatkozó európai uniós együttműködés hiányosságait is mutathatja az, hogy sajtójelentések szerint Málta a múlt hét végén elutasította földközi-tengeri hajótöröttek befogadását, így azok csaknem a tengerbe fulladtak - ismerte el az Európai Bizottság egyik szóvivője kedden, az EU brüsszeli végrehajtó testületének szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Újsághírek szerint Málta közelében egy olasz vagy spanyol halászhajónak kellett felvennie 26 hajótörött afrikait szombaton, mivel a szigetország hatóságai nem akartak segíteni a saját hajójuk elsüllyedése után a vízben telepített halászalkalmatosságokon menedéket talált bevándorlóknak. Valletta állítólag arra hivatkozott, hogy a szerencsétlenül jártak a biztonságosnak minősített, illetve a kutatási övezeten kívül tartózkodtak.

Franco Frattini igazságügyi biztos szóvivője, Friso Roscam Abbing nem minősítette a máltai hatóságok hozzáállását, de azt kiemelte, hogy az emberéletek megmentése mindig mindenki számára kötelező. Elismerte azt is, hogy "jogilag nem könnyű" helyzetről volt szó, amelyben - ha a hírek megfelelnek a valóságnak - kiütköztek az uniós együttműködés egyes hiányosságai.

Rámutatott arra is, hogy gyorsítani kellene az együttműködés megteremtését Líbiával, ahonnan a törvénytelen bevándorlók elindultak. Az EU egyik fő törekvése, hogy gyökereinél, az elvándorlás helyszínén próbáljon segíteni orvosolni a migráció problémáját.

A szóvivő hozzátette, hogy Brüsszel kivizsgálja az esetet más hasonló panaszokkal együtt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS