2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Halálra ítélték a kínai élelmiszer-egészségügyi hatóság korrupt vezetőjét

2007. május 29. 11:03, utolsó frissítés: 11:16

Korrupciós vádakkal halálra ítélték Kínában az állami élelmiszer-egészségügyi és gyógyszer-engedélyezési hatóság volt vezetőjét - jelentette kedden a kínai tömegtájékoztatás.

Cseng Hsziao-jü (Zheng Xiaoyu) fellebbezhet a rá vesztegetés és kötelességszegés miatt kiszabott szokatlanul szigorú ítélet ellen - írta az Új Kína hírügynökség az illetékes pekingi kerületi bíróság közleményét idézve. Az ítélet súlyosságára az adhat magyarázatot, hogy a kormány véget akar vetni az egészségügyi biztonsággal kapcsolatos és korrupciós botrányok hullámának.

Az utóbbi csaknem egy évtizedben többször előfordult, hogy mérgező anyagot mutattak ki élelmiszerekben és egyéb termékekben. A 62 éves Cseng az ellene hozott ítélet szerint összesen 850 ezer dollárnak megfelelő összegű kenőpénzek fejében szemet hunyt a piacra kerülő termékek egészségre káros hatása felett.

A mérgező élelmiszerektől, illetve gyógyszerektől állítólag több tucatnyian haltak meg Kínában. A legsúlyosabb eset 2004-ben történt Anhuj (Anhui) tartományban, amikor 13 csecsemő meghalt alultápláltságban, mert semmilyen tápértékkel nem bíró tápszert kapott.

Cseng a szóban forgó tisztséget 1998 és 2005 között töltötte be. A Kínai Kommunista Párt már a nyomozás megindításakor, amikor felmerült a gyanú ellene, kizárta őt soraiból. (MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS