2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szavazás a közvetlen elnökválasztásról: ökölre mentek a török törvényhozók

2007. május 29. 10:46, utolsó frissítés: 10:46

Ismét a közvetlen elnökválasztásra szavaztak hétfőn a török törvényhozás tagjai, az alkotmánymódosításhoz még meg kell nyerni a jelenlegi államfő egyetértését. Az alkotmánymódosítást 367:1 arányban szavazták meg első olvasatban a török parlamenti képviselők, akik jelenleg maguk választják meg az államfőt.

A honatyák rövid időn belül másodszor voltak kénytelenek szavazni az alkotmánymódosításról, azt követően, hogy Ahmet Necdet Sezer államfő a múlt héten megvétózta a parlament által egyszer már megszavazott törvényt, mondván, az ellenkezik a török parlamentáris berendezkedéssel és instabilitást okozhat az országban. Az államfő visszaküldte a parlamentnek a javaslatot.

A képviselők csütörtökre tervezett második szavazása után kerül a javaslat az államfő elé, aki másodszor már nem vétózhatja meg, viszont az alkotmánybíróság elé utalhatja vagy népszavazásra terjesztheti a kérdést.

A szavazás előtti vitában a törvényhozók ökölre mentek: a világi ellenzék és az iszlám gyökerű kormánypárt parlamenti képviselői azután csaptak össze, hogy az egyik honatya erőteljesen kikelt az államfő ellen. Felszólalását az ellenzék egyenesen az államfő inzultálásának nevezte, és a vitát berekesztették. A kirobbant ökölharcban, amely jó néhány percig eltartott, mintegy tucatnyi parlamenti képviselő vett részt. (MTI/AP/APA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS