2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Heves esőzés, árvíz, vihar Európában, fullasztó hőség Moszkvában

2007. május 28. 18:04, utolsó frissítés: 18:04

Több hétre való eső és kora telet idéző hőmérséklet jegyében telt a hagyományos május végi hosszú hétvége, a Bank Holiday Nagy-Britanniában, ahol évek óta nem mértek ennyi csapadékot és ilyen hideget az évnek ebben az időszakában. Az első összesítések szerint vasárnap és hétfőn összesen 50-70 milliméter eső hullott Anglia nagy részén; ez a májusi egész havi átlagnak felel meg.

Törökországban, Franciaországban, Görögországban és Németországban halálos áldozatokat is követeltek heves viharok és esőzések a hétvégén. Helyi illetékesek tájékoztatása szerint Törökország keleti részén tíz ember vesztette életét áradások és földcsuszamlások, illetve villámcsapások következtében.

Görögországban szombat este egy folyón támadt hirtelen árhullám elsodort nyolc kirándulót a Peloponnészosz- félszigeten, legkevesebb heten életüket vesztették.

Németországban számos helyen riasztották a tűzoltókat elárasztott pincékhez, kidőlt fákhoz és megrongált tetőkhöz. Sok helyen akadozott a közúti és helyenként a vasúti közlekedés is. Hétfőn a Fekete-erdő hegységben négy centiméter hó esett. Szászországban vasárnap jégeső esett, és a szilárd csapadék az Érchegységben helyenként fél méter magasan állt az utakon. Thüringia, Szász-Anhalt, Brandenburg és Meklenburg-Előpomeránia tartományokban az utakon hömpölygő sár okozott gondokat a közlekedésben.

A franciaországi Bretagne partjainál két búvár és egy jacht kapitánya vesztette életét a viharos tengeren.

Moszkva környékét ugyanakkor szokatlan hőség lepte meg. 130 éves melegrekord dőlt meg hétfőn az orosz fővárosban: 32,2 Celsius-fokot mértek. Sokan a vízpartokon kerestek menedéket, nem ritkán a fürdési tilalom ellenére is. Négy ember fulladt vízbe, harmincegy fuldoklót, köztük öt gyermeket mentettek ki a hétvégén a környékbeli tavakból, folyókból, víztározókból - közölte hétfőn a rendkívüli helyzetek moszkvai hivatala. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS