2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Militarizálódhat Afrika: októbertől működik majd az AFRIKOM

2007. május 28. 17:57, utolsó frissítés: 17:57

Több afrikai ország és a washingtoni kongresszus is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Afrikában esetlegesen erősödő amerikai katonai jelenlét nyomán a kontinens militarizálódhat - tudta meg a The Washington Post.

Robert Gates
amerikai védelmi miniszter február elején jelentette be, hogy George Bush elnök jóváhagyta a Pentagonon belül az afrikai parancsnokság (AFRIKOM) létrehozására vonatkozó tervet.

Gates akkor elmondta, hogy az új parancsnokságot az afrikai kontinensen végrehajtandó katonai műveletek irányítására, valamint az onnan érkező esetleges fenyegetések elhárítására hozzák létre.

Az amerikai napilap hétfői száma egy kongresszusi jelentésből idézett, amely szerint az AFRIKOM létrehozása azt a kérdést veti fel, hogy nem fogja-e beárnyékolni az amerikai katonai politika Washington diplomáciai törekvéseit, a fejlesztési politikát, és esetleg nem fog-e ellentmondani azoknak.

Az újság úgy tudja, hogy az AFRIKOM októberben kezdi meg működését, főhadiszállása átmenetileg Németországban, Stuttgartban lesz. Az afrikai műveleteket a Pentagonban mindeddig három parancsnokság, az európai, a középső és a csendes-óceáni megosztva irányította. A Post szerint még nincs eldöntve, hogy melyik ország ad majd otthont az AFRIKOM központjának, amelynek a tervek szerint 400-1000 amerikai alkalmazottja lesz.

Annak megelőzésére, hogy az AFRIKOM ne szorítsa háttérbe a diplomáciát a katonai fellépéssel szemben, a főparancsnok egyik helyettese a washingtoni külügyminisztérium egy civil szakértője lesz, és az alkalmazottak egyharmadát nem a Pentagon állományából irányítják majd a parancsnokságra.

A Post idézte Nicole Leet, az Egyesült Államok afrikai politikájával foglalkozó TransAfrica Forum nevű agytröszt vezetőjét, aki szerint nincs szükség Afrikában növekvő amerikai katonai jelenlétre, ennek kedvezőtlen hatása lenne. A szakértő szerint Washingtonnak a fejlesztési segélyek folytatására kell helyeznie a hangsúlyt és tiszteletben kell tartania az országok szuverenitását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS