2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alacsony kasztba tartozó hinduk tömegesen tértek át a buddhizmusra

2007. május 28. 11:28, utolsó frissítés: 15:05

Mintegy ötvenezer alacsony kasztba tartozó illetve nomád indiai tért át vasárnap buddhista hitre egy szabadtéri szertartáson Mumbaiban (Bombay), hogy kiszabaduljon a merev hindu kasztrendszerből.

A vallást váltók egy része dalit, vagyis az egykor érinthetetleneknek tekintett társadalmi osztály (kaszt) tagja, akik így szeretnének megszabadulni az őket ma is sújtó társadalmi megkülönböztetéstől.

Míg az indiai alkotmány tiltja a hátrányos megkülönböztetést, a kasztrendszer ma is él, különösen a falvakban. Ma is gyakran előfordul, hogy a dalitokat megverik vagy akár meg is gyilkolják, ha a magasabb kasztoknak fenntartott kutat használnak vagy ilyen templomban imádkoznak.

"Annyi megkülönböztetés történik, és semmit sem tesznek ellene - mondja az egyik részvevő, egy mumbai kereskedő. - Most már egy olyan valláshoz tartozom, amely igazán hisz a békében és a harmóniában".

Az esemény narancs és sáfrányszín ruhába öltözött buddhista szerzetesek vezénylete alatt, mintegy félmillió néző előtt zajlott le. Évente több alkalommal is szerveznek ilyen szertartásokat Indiában, a rendezők szerint azonban a vasárnapi a legnagyobbak közé tartozott.

Az indiai lakosság 80 százaléka a hinduizmus követője, a buddhisták elenyésző kisebbséget alkotnak. A dalit kasztba az 1,1 milliárd fős lakosság mintegy hatoda tartozik. (MTI/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS