2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felmentették a rágalmazás vádja alól a bolgár ápolónőket és a palesztin orvost

2007. május 28. 11:21, utolsó frissítés: 11:21

Egy líbiai bíróság felmentette a rágalmazás vádja alól azt a palesztin orvost és öt bolgár ápolónőt, akiket halálra ítéltek korábban az észak-afrikai arab országban, mert állítólag beoltottak - méghozzá szándékosan - több mint 400 líbiai gyereket az AIDS-betegség vírusával.

A halálos ítélet nagyrészt éppen a vádlottak beismerő vallomásain alapult, amelyeket azonban állításuk szerint kínzással csikartak ki tőlük.

Azok a líbiai rendőrök, akiket így a kínzás vádja ért a palesztin orvos és a bolgár ápolónők részéről, rágalmazás címén magánvádas pert indítottak. Ebben a perben hozott most felmentő ítéletet egy tripoli bíróság.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatja az ügyben Bulgáriát, amely szerint ártatlanok a bolgár ápolónők, s Líbia azért koholta ellenük a pert, hogy palástolja szétzüllött egészségügyi rendszerének súlyos hiányosságait.

Számos tekintélyes szakértő jelezte a palesztin és bolgár egészségügyi dolgozók erősen vitatott perében, hogy az AIDS-járvány már a szándékos megfertőzéssel vádolt palesztin orvos és bolgár ápolónők odaérkezése előtt megmutatkozott a bengázi gyermekkórházban, de a líbiai bíróság figyelmen kívül hagyta tanúvallomásaikat. A fellebbviteli bíróság 2006 decemberében helybenhagyta a 2004 májusában első fokon meghozott halálos ítéletet.

Egy líbiai alapítvány, amelynek élén Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fia áll, olyan közleményt adott ki vasárnap, amely az ügy közeli megoldódásának reményét ébresztette fel sokakban. A közlemény szerint a közeli rendezés jelei bukkantak fel a bengázi kórházban HIV vírussal fertőződött líbiai gyerekek családjainak küldöttei és az Európai Unió képviselői között május 10-én lezajlott brüsszeli tárgyalás nyomán. A dokumentum szerint a Kadhafi Alapítvány "közvetíteni próbál a líbiai családok és a nemzetközi közösség álláspontja között".

Még hátravan az ügyben egy újabb fellebbviteli tárgyalás. Ennek idejét eredetileg május elejére tűzték ki, de nem tartották meg, és nem is közöltek helyette más időpontot. A hat vádlott már nyolc éve van líbiai börtönben.

Ivajlo Kalfin bolgár külügyminiszter még pénteken bejelentette, hogy az EU 2-2,5 millió eurós támogatást nyújt az AIDS-beteg líbiai gyerekek ápolásának költségeire, illetve a líbiai orvosképzés javítására. Hangsúlyozta, hogy téves lenne valamiféle kártérítésnek tekinteni ezt az összeget, hiszen Szófiának meggyőződése, hogy ártatlanok a bolgár ápolónők a bengázi gyerekek tömeges HIV-fertőzésében, így nincs miért kártérítést fizetni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS