2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Titkosszolgálati volt alkalmazott volt Malina Hedvig másik feljelentője?

2007. május 28. 11:02, utolsó frissítés: 11:02

Két feljelentője volt Malina Hedvignek - számolt be szombaton a Pozsonyban megjelenő Új Szó a magyar diáklány ügyének legújabb fejleményéről. A magyar nyelvű lap értesülése szerint a Nyitrán megvert csallóközi magyar egyetemista ellen nem csupán az a vágsellyei férfi írt lakossági feljelentést, aki azóta felakasztotta magát, hanem egy másik is, aki a jelek szerint a szlovák ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) egyik parlamenti képviselőjének a munkatársa.

A magyar nemzetiségű egyetemista váltig állítja, hogy tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt. A lány külsérelmi nyomait két egymástól független orvosi látlelet is bizonyítja, és erre utalnak a blúzára felírt magyarellenes jelszavak, de a rendőrség nem hisz a lánynak. A szlovák rendőrségi nyomozás megállapításai szerint Malina Hedvig csak kitalálta a történetet, s ha a feljelentés nyomán bíróság elé állítják, öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Hónapokon át azt lehetett tudni, hogy egy - a feljelentést jegyző - pozsonyi illetőségű állampolgár úgy ítélte meg: ha a lány a történetet kitalálta, azzal törvényt sértett. A feljelentő nevét titokban tartották. A héten kiderült, hogy a feljelentő bizonyos Jaroslav Kubla volt, aki azonban nem pozsonyi, hanem vágsellyei illetőségű, de időközben, még május elején felakasztotta magát. A lap úgy tudja: a vágsellyei férfi rokonságban állt az egyik neves nyitrai ügyvéddel és "nem kizárt, hogy ő fogalmazta meg helyette a beadványt." A környezetében iszákosként ismert Kubla búcsúlevelet is hagyott, de ennek tartalmát a rendőrség nem hozza nyilvánosságra és azt állítja, hogy a férfi halála és a feljelentése között nincs összefüggés.

Kubla tavaly november elején küldte el feljelentését a rendőrségre. Mint most kiderült, egy hónappal korábban egy Peter Korcek nevű pozsonyi személy az ügyészségnek címzett lakossági feljelentésben, polgári jogaira hivatkozva azt írta: adófizető állampolgárként sérelmesnek találja, hogy Malina Hedvig igaztalan állításaival az sugallja, hogy nacionalista államban él. Korcek szerint Malina Hedvig valakinek a bíztatására állította azt, hogy amikor a panaszát a rendőrség jegyzőkönyvezte, a rendőrök megengedhetetlenül bántak vele. Mint írta, a lány eljárása felveti a nemzetiségi feszültség szításának gyanúját, ami Szlovákia lakosságának nagy részét, még azokat is felháborítja, akik nem azonosulnak a szélsőséges és nacionalista gondolkodással. Úgy vélte, ez azért megengedhetetlen és aggasztó, meg a szlovákoknak ártani akaró ármányos szándék áll mögötte.

A SME című liberális polgári napilap érdeklődésére a nyitrai ügyészség megerősítette: valóban két feljelentés létezik. Az egyiket a halott Kubla, a másikat Peter Gabura nevű kereszténydemokrata képviselő szárnysegédje írta. Korcek a lap szerint korábban a titkosszolgálat kötelékében állt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS