2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb százmillió dollárt költ az Egyesült Államok hadműveleteire

2007. május 26. 12:28, utolsó frissítés: 12:28

Az amerikai kongresszus mindkét háza elfogadta csütörtökön az iraki és afganisztáni hadműveletekre pótlólagosan százmilliárd dollárt előirányzó törvényt, amely nem állapít meg menetrendet az amerikai haderő Irakból való kivonására.

A négy hónapos patthelyzetet feloldó előterjesztést George Bush elnök pénteki aláírásával emelkedett törvényerőre. A jogszabály a költségvetési év végéig, vagyis szeptemberig biztosítja az amerikai haderő iraki és afganisztáni állomásoztatásának pénzelését.

A külföldi hadműveletekre szánt 100 milliárd dolláros összeget kipótolták különféle belföldi célokra – többek között gyermekegészségügyi kiadásokra és a 2005-ös Katrina hurrikán utáni újjáépítésre – elkülönített mintegy 20 milliárd dollárral. A törvényjavaslat előirányozza azt is, hogy a minimális órabért két éven belül 5,15 dollárról 7,25 dollárra kell emelni. A minimálbér növelésére utoljára több mint tíz éve volt példa az Egyesült Államokban.

Ez egy kis lépés előre. De ehelyett egyetlen nagy lépésre lenne szükség az ellenkező irányba – mondta a képviselőházi szavazás előtt az iraki kivonulás mellett érvelve Nancy Pelosi, a kongresszusi alsóház demokrata párti elnöke, aki a törvénytervezet ellen voksolt. Az előterjesztés ellen szavazott a szenátusban Hillary Clinton és Barack Obama is, a Demokrata Párt két legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsa.

Május 1-jén George Bush amerikai elnök megvétózta ugyanezt a törvényt, mert a demokrata párti többség belefoglalta az iraki kivonulás menetrendjét. A Demokrata Pártnak, a republikánusoknak és a Fehér Háznak azóta sikerült egyezségre jutniuk a törvényjavaslat tartalmáról.

A The New York Times értesülései szerint ugyanakkor a Bush-adminisztráció egy olyan menetrenden dolgozik, amellyel 2008 közepére felére csökkentenék az Irakban szolgálatot teljesítő katonák létszámát. (mti, associated press)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS