2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A NATO-közgyűlés témái: az amerikai rakétapajzs, Afganisztán és Koszovó

2007. május 26. 11:20, utolsó frissítés: 11:20

Megkezdődött Madeirán pénteken a NATO parlamenti közgyűlésének ülése, amelyen a fő vitatéma az amerikai rakétapajzs elemeinek Európába telepítése lesz.

Megnyitó beszédében José Lello, a közgyűlés portugál elnöke elismerte, hogy az amerikai terv, amelyet Oroszország ellenez, széles vitát keltett az atlanti szövetségen belül. A tanácskozáson meg fogják vizsgálni az amerikai terv következményeit a 27 tagországra nézve – hangsúlyozta. A NATO parlamenti közgyűlése nem döntéshozó szerv, de Lello reményét fejezte ki, hogy következtetéseit figyelembe fogják venni.

A tanácskozáson Afganisztán lesz a másik kiemelt téma, mivel a NATO nagy fontosságot tulajdonít a közép-ázsiai országban vállalt feladatainak. Jelzi ezt, hogy afgán és pakisztáni képviselőket is meghívtak.

További téma lesz Koszovó függetlensége, és Grúzia csatlakozási szándéka a NATO-hoz. Szó lesz az atlanti szövetség és Ukrajna viszonyáról, különös tekintettel Oroszországra, valamint a NATO és az Európai Unió együttműködéséről.
Az atlanti-óceáni portugál szigeten mintegy 300 képviselő tanácskozik hétfőig fokozott biztonsági intézkedések közepette. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS