2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Juscsenko irányítja az ukrán rendőrséget, mert a kormány fegyveres puccsától tart

2007. május 25. 17:53, utolsó frissítés: 17:53

Miután a rohamrendőrség csütörtökön a belügyminiszter utasítására megszállta a legfőbb ügyész irodáját, Viktor Juscsenko ukrán elnök közvetlen irányítása alá vette a rendőrség 40 ezer fős karhatalmi állományát Viktor Juscsenko. Az ukrán elnök elhúzódó hatalmi vitában van a törvényhozást szorosan ellenőrző Viktor Janukovics kormányfővel, akinek a célja az elnöki hatalom gyengítése.

Juscsenko "a nemzetbiztonsági kockázat megelőzésével" indokolta döntését, azaz valószínűleg a kormány fegyveres puccsát igyekszik kivédeni. Az ukrán törvények szerint a hadsereg eddig is az ellenőrzése alá tartozott, így már az ország


összes fegyveres erejét az elnök irányítja.

A hónapok óta húzódó, a parlament feloszlatásával kezdődött hatalmi harc legújabb fejezeteként Juscsenko csütörtökön lemondatta a legfőbb ügyészt, mire föl a belügyminiszter a főügyész irodájának megszállására utasította a rohamrendőrséget.

Juscsenko azért rúgta ki a főügyészt, mert az megtagadta a lemondást parlamenti képviselőségéről. A főügyész, Szvjatoszlav Piskun mondvacsináltnak tartja az indoklást, szerinte az elnök azért távolíttatta el, mert nem volt hajlandó fellépni három, Janukovics-párti alkotmánybíró ellen.

Az alkotmánybíróság a parlament feloszlatása után törvénytelennek minősítette Juscsenko döntését. A törvényhozás feloszlatását és az előrehozott választásokat eredendően elutasító Janukovics később mégis belement az idő előtti választásokba, bár ennek időpontját még mindig nem tűzték ki.

Juscsenko azzal vádolja a kormányt, hogy egyesével felvásárolja a parlamenti ellenzéket. Janukovicsék célja az alkotmányozó többség megszerzése. Juscsenko indoklása szerint a parlament így elvesztette legitimitását. Ugyanakkor a válság kirobbantásakor a kutatások szerint Juscsenko szövetségese, Julija Tyimosenko pártja volt a szavazás toronymagas esélyese. (mti, index, bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS