2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erősíteni készülnek az Irán elleni szankciókon az Egyesült Államok és szövetségesei

2007. május 25. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei fokozni fogják a nyomást Iránra, amely nem hajlandó félbehagyni nukleáris programját – jelentette be csütörtökön az amerikai elnök.

"Erősíteni kell a szankciók rendszerét. Európai partnereinkkel együttműködve dolgozzuk ki az újabb szankciókat" – jelentette ki George W. Bush egy fehér házi sajtótájékoztatón, egy nappal azután, hogy az ENSZ megfigyelői közölték: Irán ismét figyelmen kívül hagyta a Biztonsági Tanács követelését.

"Természetesen Vlagyimir Putyinnal és Hu Csin-taóval is megvitatom a kérdést. Az első, amit ezeknek a vezetőknek meg kell érteniük, az az, hogy egy atomfegyverrel fölszerelkezett Irán hihetetlen módon destabilizálná a világot. Az ő érdekük is, hogy együttműködve elszigeteljük a teheráni rezsimet" – tette hozzá.

Irán legkorábban három-nyolc éven belül állíthat elő atomfegyvert, ha úgy dönt, hogy erre az útra lép – jelentette ki csütörtökön Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.
Úgy vélekedett, hogy az iráni atomprogram körüli konfliktus tovább romlott és "egy nagyobb konfrontáció" felé halad, "amely csökkenteni fogja a kérdés békés rendezésének esélyét".

Aggodalmának adott hangot egyúttal amiatt, hogy Irán kibővíti urándúsító kapacitását és a NAÜ-nek ez idő szerint nincs lehetősége hathatós ellenőrzésekre, amit az atomfegyverek továbbterjedésének szempontjából is elfogadhatatlannak minősített. Elsődleges célnak azt nevezte, hogy megakadályozzák az iráni urándúsítás ipari méretűvé válását és ismételten a konfliktus diplomáciai megoldását szorgalmazta, ezért mindkét felet a tárgyalások mihamarabbi felújítására szólította fel egy kompromisszumos megoldás érdekében.

"Egy valamit világosan kell látni: bombázással nem teremhetünk magunknak nagyobb biztonságot" - tette hozzá, és óva intett attól is, hogy a nemzetközi közösség túlságosan a szankciókra hagyatkozzon. Az iszlám köztársaság szerint nukleáris programja kizárólag az áramtermelést szolgálja és tagadja, hogy atomfegyvergyártásra törekedne. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS