2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Égő és rothadó szeméthegyek Nápoly utcáin

2007. május 24. 11:27, utolsó frissítés: 11:28

Nincs hová raktározzák a szemetet Nápolyban, az utolsó, eddig még fel nem telt szemétlerakó telep a hét végéig megtelik. A város utcái tele vannak szeméttel, a lakók, nem bírva elviselni a rettenetes bűzt, jobb híján elégetik a halmokba gyűjtött hulladékot. A városban ráadásul az utóbbi napokban 30 Celsius-fokot is elérő hőség uralkodott, a bomló hulladékanyagok miatt nemcsak a turisták kerülik el a várost, de már a lakosok is nehezen bírják a helyzetet.

Több iskolát be kellett ideiglenesen zárni, mert ellepték az egerek; a hatóságok járványveszélyre figyelmeztetnek. A hulladékégetés következtében a levegőbe kerülő mérgező anyagok pedig nemcsak a környezetet szennyezik, de veszélyesek a polgárok egészségére is. Attól is tartani, hogy a turistákat elriasztják a szállodák és panziók mellett tornyosuló, rothadó szeméthegyek.

Az egymilliós lakosú dél-olaszországi városnak a kormány segítséget ígért. A megoldás azonban egyelőre nem körvonalazódik. Bár a metropolis környékén több potenciális szeméttelep építésére alkalmas terület volna, ám a környékbeli települések lakói tiltakoznak az ellen, hogy a nagyváros szemetét az otthonuk mellé hordják.

A BBC tudósítója szerint Nápolynak nagyon komoly, elsősorban egészségügyi krízissel kell megbirkóznia. A helyzet komolyságát illusztrálja az a történelmi tény, hogy Nápoly volt az utolsó európai nagyváros, amelyben 1973-ban kolerajárvány tört ki a nem megfelelő köztisztasági körülmények következtében. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS