2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Metánrobbanás egy szibériai szénbányában

2007. május 24. 10:54, utolsó frissítés: 10:54

Tizennégy személy vesztette életét csütörtökön metánrobbanás következtében egy szibériai szénbányában - közölte a kemerovói területi kormányzat szóvivője. A 217 személy közül, aki a tárnákban és a vágatokban dolgozott a robbanás idején, 152-t (más közlés szerint 180-at) felszínre hoztak a bányamentők, a többiek sorsa egyelőre ismeretlen. A kimentettek között négy sérült van, hárman égési sérüléseket szenvedtek, a negyedik zúzódásokat. A mentés munkálatai folytatódnak.

A nyugat-szibériai Kemerovói terület novokuznyecki Jubilejnaja szénbányájában következett be a robbanás, közel az Uljanovszkaja bányához, ahol 110 bányász vesztette életét metánrobbanás következtében ez év márciusában. Mindkét bányát a Juzskuzbasszugol vállalat üzemelteti. 194 bányász és a bánya műszaki felügyeleti részlegének 23 szakembere tartózkodott a bányában a robbanás idején.

A vizsgálatok első eredményei szerint az okozta a robbanást, hogy valaki engedély nélkül beavatkozott a bánya elektronikus biztonsági rendszerének működésébe, aminek következtében a műszerek kisebb metánkoncentrációt mutattak a ténylegesnél. A terület kormányzója a tulajdonos vállalatot tette felelőssé a történtekért. (MTI/Reuters/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS