2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Moszkva: "ellenünk irányul" az Európába telepítendő rakétarendszer

2007. május 23. 17:47, utolsó frissítés: 17:47

Oroszországnak nem áll szándékában együttműködni az Egyesült Államokkal a tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer európai elemeinek létrehozásában - jelentette ki szerdán Szergej Ivanov, az orosz miniszterelnök első helyettese.

"Nem kívánunk együttműködni egy ellenünk irányuló terv valóra váltásában" - mondta moszkvai sajtóértekezletén, utalva arra, hogy orosz részről nem fogadják el a rendszer létrehozását indokló amerikai magyarázatot.

Hozzátette: Moszkva különben is úgy látja, hogy már megszülettek ez ügyben a kétoldalú döntések az Egyesült Államok és Csehország, illetve az Egyesült Államok és Lengyelország között.

Ivanov, aki az orosz védelmi szektort felügyeli első miniszterelnök-helyettesként, kitért sajtóértekezletén a Jane's Defence Weekly című, katonai elemzéseket végző tekintélyes brit szaklap e heti jelentésére is, amely szerint Szíria kész továbbadni Iránnak legalább tízet abból az ötven orosz légvédelmi rendszerből, amelyet éppen mostanában vesz meg Oroszországtól. A Szíriával kötött szerződés megtiltja Damaszkusznak, hogy Moszkva engedélye nélkül továbbadja az eladott orosz fegyverrendszereket harmadik országoknak - hangsúlyozta Ivanov, hozzátéve: Szíria nem kért engedélyt ilyesmire Oroszországtól. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS