2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A törzsek támogatását kérte Máliki a terrorizmus elleni harcban

2007. május 23. 13:27, utolsó frissítés: 13:27

Hosszú és nyílt végű küzdelem Irak küzdelme a terrorizmus ellen - hangoztatta Núri al-Máliki miniszterelnök kedden, kormánya fennállásának egyéves évfordulóján. A kormányfő nemzeti "megmentési tanácsok" létrehozására buzdította az iraki klánokat és civil szervezeteket az iraki hadsereg támogatására.

"Felhívom a hithű és hazafias klánokat és a civil társadalmi szerveződéseket, hogy állítsanak fel nemzeti megmentési tanácsokat minden iraki tartományban, és álljanak az iraki hadsereg mellett a terrorizmus elleni küzdelmében" - mondta.

Kezdeményezése vélhetően olyan tanácsok létrehozására irányul, mint az el-Anbár tartománybeli szunnita klánok szövetsége az al-Kaida ellen. Az el-anbári modell működni látszik, miután a tartomány székhelyét, Ramádit sikerült kivonni a szélsőségesek ellenőrzése alól. Az el-anbári módszer meghonosítására törekszenek jelenleg Dilája tartományban, ahol sok követője van az al-Kaidának.

A televízióban közvetített beszédében Máliki - anélkül, hogy egyet is néven nevezett volna - figyelmeztetést intézett bizonyos külföldi országokhoz, amelyek politikája "zavart okoz az iraki biztonságban és gyengíti Irakot". Beavatkozásuknak - mondta - nagy ára lehet, amit saját biztonságukkal fizethetnek meg.

Szintén kedden Bagdadban találkozó jött létre az iraki hadsereg oldalán harcoló el-Anbár Ébredése szunnita milícia tagjai és Muktada asz-Szadr radiális síita hitszónok, milíciavezér küldöttei között. A megbeszélések a nemzeti megbékélés jegyében zajlottak - tudatták a felek közös közleményükben. Felhívták a politikai erőket, hogy "emelkedjenek felül az őket elválasztó kisebb ellentéteken és közösen munkálkodjanak Irak és az iraki nép javán (...), Irak teljes szuverenitásáért".

Az ENSZ adatai szerint 2006-ban 16 ezren estek áldozatul erőszakos cselekményeknek az iraki fővárosban. A merényletek továbbra is napirenden vannak Bagdadban annak ellenére, hogy február közepén a megszálló amerikai hadsereg és az iraki egységek új közös biztonsági tervet indítottak be mintegy 85 ezer katona és rendőr részvételével az erőszak megfékezésére.

Az elmúlt egy hét leggyilkosabb merényletének színtere volt kedden az egyik zsúfolt bagdadi piac: a robbantás 25 halálos áldozatot követelt, további hatvanan megsebesültek. A síita többségű Amil kereskedelmi negyedben történt detonáció két épületet, köztük egy orvosi rendelőt teljesen romba döntött, több gépkocsit és üzletet is felgyújtott a környéken. A kerület az elmúlt hetekben ismét fokozódó erőszak színhelye volt, és szunnita politikusok olyan aggodalmuknak adtak hangot, hogy a síita milíciák újra vallási tisztogatásba kezdenek.

A Tigris folyó keleti partján lévő Adamíja szunnita enklávéban két aknalövedék csapódott be kedden az Ibn al-Haiszam egyetem mellett. A robbanásban legkevesebb hárman meghaltak, heten megsebesültek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS