2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Támogatja az öngyilkos merényleteket az amerikai muszlim fiatalok negyede

2007. május 23. 12:18, utolsó frissítés: 12:18

Minden negyedik amerikai muszlim fiatal elfogadhatónak tartja az öngyilkos merényleteket a vallás védelmében, legalábbis "bizonyos körülmények között" - ez a megdöbbentő adat derült ki a Pew Research Center friss felméréséből.

A muszlim vallású amerikaiak nagy többsége - minden korosztályt tekintve - azonban elutasítja az iszlám szélsőségesek taktikáját, nem fogadja el az al-Kaida terrorszervezet módszereit.

A Pew-intézet kedden ismertetett tanulmányából - amely az amerikai muzulmánokról készített egyik legátfogóbb vizsgálat eredményeit összegzi - kiderül: bár létezik egy elégedetlen kisebbség, a muszlim közösség döntő hányada magáénak vallja az amerikai életmódot és értékeket, boldog, a társadalom többi csoportjához hasonló képzettséggel és keresettel rendelkezik.

Az amerikai muszlim népesség 80 százaléka elítéli azokat az öngyilkos robbantásos merényleteket, amelyeket az iszlám védelmében hajtanak végre. Bizonyos esetekben viszont igazolhatónak tartja azokat 13 százalék.

A legindulatosabb réteghez, amelyik elfogadja az ilyen támadásokat, elsősorban 30 év alatti muszlimok tartoznak. Ezen csoporton belül 2 százalék szerint az öngyilkos merényletek "gyakran" jogosak, 13 százalék úgy látja, hogy "néha" elfogadható a végrehajtásuk és 11 százalék tartja "ritkán" igazolhatónak az ilyen támadásokat.

Hajmeresztőnek tartja ezeket az adatokat Radwan Masmoudi, a washingtoni Iszlám és Demokrácia Tanulmányok Központjának elnöke. Az általa irányított intézet arról folytat kutatásokat, hogy az iszlám és a demokrácia egymással összeegyeztethető.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Amerikában a muszlim lakosság számára mind inkább elérhetőek az interneten keresztül a szélsőséges ideológiák, és különösen a fiatalabb nemzedék fogékony ezekre az elfogadhatatlan nézetekre.

A Pew szerint az amerikai muszlimok a közölt adatok ellenére is kevésbé nyitottak a szélsőséges nézetekre, mint más országbeli társaik. Némely arab országban a lakosság fele tartja elfogadhatónak az öngyilkos merényleteket, Nagy-Britanniában és Spanyolországban minden negyedik, Franciaországban pedig minden harmadik muzulmán gondolkodik így. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS