2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tovább mészárolt volna a virginiai diák

2007. május 23. 11:34, utolsó frissítés: 11:34

Folytatta volna ámokfutását a Virginiai Műszaki Egyetemen egy hónappal ezelőtt mészárlást végző diák, ha a rendőrség közbelépése miatt nem követ el öngyilkosságot, még több mint 200 lőszere maradt - jelentette a szakértői vizsgálatok alapján az NPR rádió kedden.

A 23 éves, dél-koreai Cso Szjung Hujnak még nem állt szándékában, hogy vérengzését befejezze, amikor a rendőrség megjelenése miatt öngyilkos lett, 203 lövedék volt még nála a gyilkosságsorozat folytatására. "Jól felkészült arra, hogy folytassa" - közölte Steven Flaherty állami rendőrfőnök azzal a független bizottsággal, amelyet Virginia állam kormányzója állított fel az egyetemi mészárlás előzményeinek és a lövöldözés napján történteknek a kivizsgálására.

A diák kilenc perc alatt 174 lövedéket lőtt ki, amikor 25 diákot és 5 tanárt lelőtt, és 20 embert megsebesített az egyetem Norris Hall épületében. Az első emeleten öldöklő diákot csak az akadályozta meg a mészárlás folytatásában, hogy meghallotta, amint a rendőri erők a lépcsőkön az emeletre érnek.

A rendőrfőnök azt is elmondta, hogy Cso Szjung Huj egyáltalán nem összevissza lövöldözött, "nagyon átgondolta", mit csinál, semmi pánikszerű nem volt magatartásában.

A bizottság a személyiségi jogokat védő törvények miatt egyelőre nem fért hozzá a diák orvosi kezelésére vonatkozó adatokhoz. A vizsgálatok ebben az irányban is folynak, a lelki beteg Cso Szjung Hujt ugyanis 2005 decemberében elmeorvosi kezelésre utalták, de arról nincs feljegyzés, hogy kezelésre járt volna.

A bizottság hétfőn bejárta azt a két épületet, ahol a diák a gyilkosságokat végrehajtotta. Egy virginiai rendőrfelügyelő úgy nyilatkozott, hogy már sok mindent látott életében, de "ez szinte leírhatatlan" volt. Timothy Kaine virginiai kormányzó azt mondta, a vizsgálatok remélhetőleg az őszi tanévkezdésre lezárulnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS