2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Atomenergiai együttműködésről tárgyalnak az arab monarchiák

2007. május 22. 15:37, utolsó frissítés: 16:04

A Perzsa-öböl országai közös atomprogram megvalósításáról kezdtek tárgyalásokat hétfőn, magas rangú illetékesek szerint békés célú energiafelhasználásról van szó.

"A nukleáris energia ígéretes jövője az áramdúsításban és a tengervíz sótalanításában a megnövekedett szükségletek egyik megoldását jelentheti" - közölte Abder-Rahmán al-Atíja, az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának főtitkára (GCC) azon a találkozón, amelyen az országok atomenergia szakértői vettek részt.

A világ vezető olaj- és gázexportőr térségének arab államait - Szaúd-Arábiát, Kuvaitot, Ománt, Bahreint, Katart és az Egyesült Arab Emírségeket - tömörítő szervezet még februárban megállapodott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) az esetleges együttműködésről a nukleáris energia-előállítás előkészületi szakaszában.

A program azonban Nyugaton aggodalmat váltott ki, attól tartva, hogy megvalósulásuk esetén könnyen regionális fegyverkezési verseny alakulhat ki az Iránnal, amelynek atomprogramja a Nyugat elutasításába ütközik.

Szaúd-Arábia és más öböl menti államok osztják azokat a nyugati aggodalmakat, amelyek szerint Irán atombomba előállítására törekszik. Izrael, amely nem csatlakozott az atomsorompó szerződéshez, és egyes vélekedések szerint szintén atomfegyvereket birtokol, a legtöbb arab állam szerint azonban veszélyesebb a térség biztonságára nézve, mint Irán. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS