2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Drága a gáz: hatékony szénerőművek kellenek Európának?

2007. május 22. 14:26, utolsó frissítés: 16:04

Európában a következő években sokkal több pénzt kell fordítani a modern szénerőművek fejlesztésére. írja a brit Policy Studies kutatóintézet egyik tanulmányában, mert több országban környezetvédelmi okokból leállítják az atomerőműveket, a kőolaj és földgáz ellátás pedig drága és bizonytalan lesz.

Németországban például az áramellátás most is a széntől függ, a megtermelt elektromos áram fele a ilyen erőművekből jön. A tervek szerint 2021-ig leállítják az utolsó német atomerőművet is, miközben egyharmadával növekszik az ország áramigénye. A világ legtöbb széndioxidot kibocsátó erőműve közül hat Németországban található, és hatásfokuk is kívánnivalót hagy maga után: átlagosan 34 százalékos. Az új generációs barnaszén erőműveknél 43 százalékos hatásfokkal termelik meg az energiát.

2009-ig egy speciális szárítási technológiával a szenet megszabadítják a víztartalom négyötödétől, ezáltal a hatásfok 47 százalékra emelhető. Ez még mindig alatta marad a gáz- és gőzerőművekének, amelyek először egy gáz, majd egy gőzturbinát hajtanak meg, és 60 százalékos hatásfokkal dolgoznak. Amennyiben a hulladék hőt is hasznosítják távfűtésre, akkor 90 százalékos eredményt érnek el, de a gázellátás hosszú távon kérdéses.

A szénerőművek fejlesztésének kulcsa abban van, hogy a szén-dioxid kibocsátást sikerül-e az erőművön belül megszüntetni, a gázokat pedig hatástalanítani, netán újrafelhasználni. A kérdés az, mit csinálnak a szén-dioxiddal? Kutatók megpróbálják a régi gáz és olajlelőhelyek üregeibe préselni a füstgázt, de egyelőre még nem tudni, hogy milyen sikerrel és költséggel. (die welt/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS