2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Könnyebb lesz fogyasztási hitelt felvenni EU-tagok bankjaitól?

2007. május 22. 12:41, utolsó frissítés: 16:04

Segíteni kell a fogyasztók külföldi hitelfelvételeinek terjedését összeurópai standardok bevezetésével – értettek egyet az EU-tagállamok versenyképességi ügyekkel foglalkozó miniszterei hétfői brüsszeli tanácskozásukon.

A tervezet – amelyet még az Európai Parlamentnek is jóvá kellene hagynia – közös minimális követelményeket szab a hitelfolyósítók számára arról, hogy miként számolják ki az általuk nyújtott hitelek éves kamatrátáját, milyen tényeket kell szerepeltetniük a hirdetéseken, és milyen információt kell megadniuk a hitelfelvételt tervezőknek.

A tervezet szerint a teljes hiteldíjmutató (THM) kiszámítási módszere az egész EU területén egységes lenne, így könnyen össze lehetne majd vetni a bankok hitelkínálatát. Egy másik előny, hogy az EB szerint a hitelből tízezer eurónyi törlesztőrészletet minden további költség nélkül


visszautalhatnának az uniós fogyasztók a banknak.


Mindez az Európai Bizottság szerint segíthet abban, hogy ez utóbbiak az eddiginél könnyebben hasonlítsák össze a különböző országokban érvényes ajánlatokat. Az új lépések tehát növelnék a versenyt, ami végső soron csökkentené a kamatokat és a különböző járulékos költségeket.

A fogyasztók számára már eddig is adott volt a lehetőség, hogy nem saját országukban, hanem más EU-tagállamban vegyenek fel hiteleket. Ám a brüsszeli statisztikák azt mutatják, hogy az ilyen, határokon túlnyúló tranzakciók az összes hitelfelvétel kevesebb mint egy százalékát jelentik. Mindez főként az idegen nyelvből fakadó nehézségeknek, s a fogyasztói bizalom hiányának köszönhető – ezt a hátráltató tényezőt az új lépések sem tudják kiküszöbölni.

tehát behatárolja e piac növekedését, pedig tisztán pénzügyi szempontból érdemes külföldön is szétnéznie a hitelfelvételre készülőknek: így például az euróövezeten belül Finnországban 6 százalékos az átlagos kamatláb, míg Portugáliában 12 százalékos. Az EU-n belül a fogyasztói hitelpiac egyébként 800 milliárd eurót tesz ki, s ez az ágazat évi 8 százalékkal növekszik. (mti, hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS