2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Öt képviselője lesz az EP-ben a bulgáriai török kisebbségnek

2007. május 22. 16:04, utolsó frissítés: 16:04

Alig léptek be az Európai Unióba, a bolgárok máris a távollétükkel tüntettek a vasárnap tartott első európai parlamenti választásokon: a részvételi arány igen alacsony volt, még a 30 százalékot sem érte el, ami igazolta a számos volt kommunista országban tapasztalt tendenciát.

A szavazásra jogosult bolgár állampolgároknak mindössze 28,61 százaléka adta le voksát, s a választás egyben a közvélemény-kutatásokban vezető helyen szereplő szocialisták visszaszorulását hozta.

A tavaly novemberi bulgáriai elnökválasztáson a bolgárok 41 százaléka tett eleget állampolgári kötelességének.

Mira Janova, a szófiai MBMD közvélemény-kutató intézet igazgatónője szerint "senki sem magyarázta el a választóknak, hogyan dolgozik egy európai parlamenti képviselő".

A 24 Csasza című újság vezércikkírója hétfőn feltette a kérdést: "Vajon a bolgárok nem éltek volna a lehetőséggel, ha a valaki megpróbálja nekik elmagyarázni, hogy tagadhatatlan hatásuk van az EU és a Világkereskedelmi Szervezet közötti szerződéseknek és a kínai textilexport kvótáknak a bolgár varrónők jövedelmére?"

Ivan Krasztev, a Liberális Stratégiai Központ munkatársa másik elméletet vet fel: "Azok, akik a piacgazdaságba való átmenetből hasznot húztak, meggazdagodtak, nem szavaznak. Azok viszont, akik elégedetlenek azzal a fordulattal, amit a piacgazdaság vett, elégedetlenségüket szavazatukkal mutatják ki".

Az első bulgáriai európai parlamenti választásokat büntető szavazásra használták azok a ritka szavazók, akik a viharos esőzésekkel dacolva az urnához járultak három héttel azután, hogy fény derült a hatalom magasabb köreiben elkövetett sikkasztási botrányra.

"Ebben a kampányban a negatív érzelmek voltak az uralkodóak" - ismerte el a kormányfő. Döntéseinek május elejei széles körű lakossági támogatása kérészéletűnek bizonyult. A botrány kirobbanása után azonnali hatállyal menesztett két miniszterhelyettest és szabadságra küldte a gazdasági és energiaügyi minisztert.

A Bolgár Szocialista Párt (BSZP) 0,28 százalékponttal lemaradva a második helyen végzett a Bogyko Boriszov szófiai polgármester alapította Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) mögött, amely ki tudta használni a botrány okozta hullámverést.

Boriszov maga is hozzájárult a botrány kirobbantásához, amikor decemberben az állami támogatással kapcsolatos hiányosságokat tárt fel a szófiai távfűtő művek gazdálkodásában, és felfedte a bank igazgatójának ausztriai magánszámláját. Boriszov létrehozta a GERB nevű pártot, amelynek színeiben ősszel ismét indulni kíván a szófiai polgármester-választáson.

A lakosság 10 százalékát kitevő török kisebbség pártja, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért a voksok 14,22 százalékát kapta. Így a BSZP-hez és a GERB-hez hasonlóan öt képviselője lesz Strasbourgban, és egyértelműen a sorain belüli kiváló mozgósító kampánynak köszönheti a sikerét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS