2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Védett hegyi gorillák kiirtásával fenyeget egy kongói fegyveres csoport

2007. május 22. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

A kongói Virunga nemzeti park védett hegyi gorilláinak kiirtásával fenyegetőzik a Mai Mai elnevezésű helyi milícia, amelynek tagjai vasárnap hajnalban megtámadták a rezervátumot és megöltek egy vadőrt, hármat pedig megsebesítettek.

"Őreink és a Virunga vadállományát védő természetvédelmi illetékeseink nem provokálták ki a támadást. A Mai Mai milícia azzal fenyegetőik, hogy ha visszavágunk, kiirtják a környék gorilláit is" - mondta a nemzeti park igazgatója.

Illetékesek elmondták, hogy a fegyveresek kifosztották a parkfelügyelőség és a turisták három táborát, fegyvereket és távközlései eszközöket vittek el. A támadás során túszul ejtettek 13 vadőrt, őket később szabadon engedték.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 1998 és 2003 között dúló polgárháború vége óta is rendszeresek az összecsapások Észak-Kivu tartományban a különféle fegyveres csoportok között, amelyek falvakat támadnak meg, s a lakosságot rettegésben tartják. Nemegyszer védett állatokat is támadás ér. A vadvédelmi szakemberek azzal vádolják a Mai Mai fegyvereseit, hogy gépfegyverekkel több száz vízilovat öltek meg 2006 őszén az Edward-tó déli partjainál.

Az UNESCO az afrikai kontinens legrégebbi természetvédelmi területeként számon tartott Virungát a világörökség részévé nyilvánította. A parkban mintegy 700 hegyi gorilla él. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS