2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hétszázezer palesztin járta meg az izraeli börtönöket az 1967 megszállás óta

2007. május 22. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

Közel hétszázezer palesztin járta meg az izraeli börtönöket az 1967-es izraeli-arab háború óta - legalábbis ez az adat szerepel a foglyok ügyében illetékes palesztin minisztérium nyilvántartásában.

A tárca adatai szerint az izraeli megszállás óta őrizetbe vett palesztinok száma a jelenleg Ciszjordániában, a Gáza-övezetben és Jeruzsálemben élő palesztin összlakosság mintegy negyedét teszik ki.

A második Izrael-ellenes palesztin felkelés, a 2000. szeptember 28-án kezdődött intifáda óta az izraeli hatóságok hatvanezer arabot vettek őrizetbe, közülük 10,5 ezren a mai napig börtönben, fogolytáborban vagy vizsgálati fogságban vannak. A második intifáda idején mintegy hatezer fiatalkorút vettek őrizetbe, 310-en közülük ma is rács mögött vannak. A foglyok között van 41 palesztin miniszter és parlamenti képviselő is.

A palesztin foglyok "veteránja" az 56 éves ciszjordániai Száid al-Ataba, akit még 1977 júliusába vetettek börtönbe, és máig nem engedtek szabadon.

A minisztérium nyilvántartása szerint izraeli büntetés-végrehajtási intézetekben 188 palesztin halt meg, a halál oka legtöbbször kínzás, az orvosi ellátás hiánya és előre megfontolt gyilkosság volt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS