2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Malina Hedvig ügye az EP-plenárison

2007. május 22. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

Malina Hedvig ügyében emelt szót hétfőn, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén Bauer Edit (MKP) szlovákiai magyar képviselő napirend előtti felszólalásában, míg a vezető szlovák kormánypártot képviselő Vladimír Manka (Smer) elítélte az ügy EP elé vitelét.

A tavaly augusztusban véresre vert lány azt állítja, hogy két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt. Az esetről más nyomozati eredményt felmutató szlovák rendőrség szerint a lány az egész ügyet csak kitalálta. Ezért most hamis tanúzás gyanúja okán valószínűleg bíróság elé állítják, s akár öt év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Felszólalásában Bauer Edit jelezte, hogy a hamis tanúzás és bíróság elé állítás híre sokként érte a szlovákiai magyarságot. Az Európai Unió a szabadság, biztonság és igazságosság zónája, de az említett ügyben ezek közül az első kettő csődöt mondott - fogalmazott a képviselő asszony. A tárgyalás az igazságosság tesztje lesz, de annak eredménye legalábbis kétséges, mert "dönt-e a bíróság a rendőrség és a kormány ellen?" - vélte Bauer Edit.

Manka ugyancsak napirend előtt egyebek között azt mondta: "szégyentelen rágalomnak tartom azt, hogy a szlovák hatóságok eljárását valaki kétségbe vonja". Hozzátette: úgy gondolja, "inkább az ilyen felszólalásokat kellene elítélni, mert ez tovább feszíti a hangulatot a két népcsoport között". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS