2020. január 25. szombatPál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Perel az alkotmánybíró az Élet és Irodalom ügynökvádja miatt

2007. május 21. 18:16, utolsó frissítés: 18:16

Kiss László alkotmánybíró visszautasítja az ügynökvádakat és pert indít Ungváry Krisztián történésznek a legutóbbi Élet és Irodalomban (ÉS) közzétett cikke miatt.

"Kijelentem, hogy a cikkben írt ügynöki tevékenységnek minősített magatartást soha nem tanúsítottam, sem közvetlen, sem közvetett módon nem tartottam kapcsolatot a cikkben megjelölt állambiztonsági szolgálatnál dolgozókkal, azokat személyesen nem is ismertem" - áll az alkotmánybíró MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Az alkotmánybíró hangsúlyozta: a cikk állításával ellentétben nem a pécsi jogi kar párttitkára volt, hanem az egyetemi pártbizottság választott titkárhelyettesi funkcióját töltötte be.

Kiss Lászlót mélységesen felháborítja a cikknek az az állítása, amely szerint az állambiztonság a KISZ- és pártfunkcionáriusokat gyakorlatilag állambiztonsági feladatok végrehajtására, figyelésre és jelentések írására használta, említettek tevékenysége tehát teljes mértékben kimeríti az ügynöki munka fogalmát. "E súlyos kijelentéseket emberi tisztességemet és becsületemet érintő megállapításoknak tartom" - áll az alkotmánybíró közleményében.

Kiss László a leghatározottabban visszautasítja azt az állítást is, hogy "rendszeres és minden jel szerint kollegiális kapcsolatban volt az állambiztonsággal, sok esetben elébe menve elvárásainak". Kiss László a cikk valótlan állításai miatt helyreigazítást kért a hetilaptól, személyiségi jogi pert indít a kutató ellen, illetve mérlegeli, hogy rágalmazás miatt feljelentést tegyen-e.

Az Élet- és Irodalom 2007. május 18-i számában jelent meg Ungváry Krisztián: "Egy eljárás genezise: a Dialógus Pécsett" című írása. A történész a cikk megjelenésekor az MTI-nek úgy nyilatkozott: KISZ-titkárként Gyurcsány Ferenc is úgynevezett hivatalos kapcsolatnak számított, ő azonban nem működött együtt a titkosszolgálattal, úgy ahogy mások tették. A kutató szerint Gyurcsány Ferencnél "sokkal többet tett le a pártállam asztalára" Kiss László alkotmánybíró, Molnár László egyetemi tanár és Barabás Miklós, aki ma civil szervezetek képviselője Brüsszelben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS