2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oroszország jóváhagyta a Fehér-Oroszországot elkerülő olajvezeték építését

2007. május 21. 18:09, utolsó frissítés: 18:09

Az orosz kormány hétfőn jóváhagyta a balti csővetékrendszer kibővítését. Ennek révén az orosz olajkivitel elkerülheti Fehér-Oroszországot, mivel a vezeték Primorszkba, az orosz balti kikötőbe fut majd be.

A csővezeték Primorszkig történő meghosszabbítását a Transneft orosz olajvezeték monopoltársaság javasolta, azután, hogy januárban az európai olajszállítmányok akadozását idézte elő a két ország tranzitárral kapcsolatos vitája.

A Trasnyeft közlése szerint az új vezetékkapcsolat megépítése jövőre fejeződhet be 18 hónapig tartó munka után, és azon keresztül napi 1 millió hordó olajat fognak szállítani. Primorszkon keresztül jelenleg napi 1,5 millió hordónyi olajat szállítanak, ez a mennyiség fog 2,5 millió hordóra növekedni.

Egyes szakértők szerint az új kapcsolat létesítésével csökkenhet vagy meg is szűnhet a Barátság-kőolajvezetéken Németországba, Lengyelországba, Szlovákiába, a Cseh Köztársaságba és Magyarországra történő olajszállítás. Moszkva és Minszk januári vitája a Barátság-kőolajvezetéken történő szállítást érintette. Európa olajigényének mintegy tizedét a Barátság-kőolajvezetéken történő szállítmány elégíti ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS