2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyurcsány felmentette igazságügyi miniszterét és három rendőri vezetőt

2007. május 21. 17:51, utolsó frissítés: 17:51

Távozik posztjáról Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter május 31-ei hatállyal - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap Budapesten. A kormányfő közölte, a miniszterrel együtt távozik három rendőri vezető, Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány, valamint Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetője is.

A kormányfő a felmentéseket azzal indokolta, hogy "a személyi kérdések útjában állnak a közbizalom helyreállításának". Elmondta: lehetőség szerint a felmentések határnapjáig javaslatot tesznek arra, kik töltsék be a posztokat. Hozzátette: nincs szándékában önálló rendészeti minisztériumot létrehozni. Az irányítás, a működés, a szabályozás tekintetében lehetnek változások, de ez a minisztérium kompetenciáját, felelősségét nem érinti - fejtette ki Gyurcsány Ferenc. Kijelentette: a személyi döntéseken kívül szabályozási és szervezeti kérdésekhez is hozzá kell nyúlni.


Előzmények: nemi erőszakkal gyanúsított rendőrök

A felmentések előzményei közé tartozik, hogy szombaton előzetes letartóztatásba helyeztek öt rendőrt Budapesten erőszakos közösülés elkövetése gyanújával. Két rendőrt erőszakos közösüléssel és hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel, hármat pedig bűnsegédséggel gyanúsítanak. Az ügyben a nyomozás egy 21 éves lány feljelentése alapján indult a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. A lány állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcában megerőszakolta.

Az elkövetéssel meggyanúsított rendőrök szolgálati viszonyát felfüggesztették. Mindannyian a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartoztak, hárman zászlósok, vagyis régebben teljesítenek szolgálatot, ketten a gyanúsítottak közül őrmesterek, vagyis három évnél kevesebb a szolgálati viszonyuk időtartama.


Rendőrszakszervezet: elítéli a jogsértéseket, de a rendőröket meg kellene becsülni

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára, Pongó Géza szerint a szervezet elítéli a napvilágot látott rendőri jogsértéseket és felháborítónak tartja. Ugyanakkor megjegyezte: mindenki ártatlan mindaddig, amíg a bíróság jogerősen el nem ítéli, és a napvilágot látott ügyekben egyelőre csak gyanúsítások vannak.

Mint mondta, szükséges vizsgálni, mi vezetett oda, hogy a Széna téri bankból lopott a helyszínbiztosító rendőr; a gyanú szerint öt rendőr egy fiatal nő sérelmére erőszakot követett el a Múzeum körúton, illetve hogy 13 borsodi autópálya-rendőr ellen vesztegetés miatt indult eljárás.

Az elmúlt 5-10 évben a rendőrség hivatásból egyszerű munkahellyé degradálódott - mondta Pongó Géza. Szavai szerint bár a szabályok nem változtak, de lazult a munkafegyelem. Az állomány szinte kicserélődött, nagyon sok a fiatal, miközben azok a középgenerációs és idősebb rendőrök, akik példát mutathattak volna a fiataloknak, akiktől az újak tanulhattak volna, elhagyták a testületet.

Most is olyan kormányzati törekvések vannak, amelyek arra fogják kényszeríteni az idősebb kollégákat, hogy távozzanak a testülettől - mondta, utalva arra, hogy a kormány tervezi a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény módosítását.


Galambos felmentését kérte

Felmentését kérte a miniszterelnöknél Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója - tudta meg az MTI hétfőn. A miniszterelnök május 31-i hatállyal fogadta el Galambos Lajos lemondását. Az új főigazgató kinevezéséig megbízottként Laborc Sándor ezredes, a főigazgató műveleti helyettese irányítja a Nemzetbiztonsági Hivatal munkáját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS