2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az afgán parlament felfüggesztett egy női törvényhozót

2007. május 21. 17:15, utolsó frissítés: 17:15

Az afgán parlament alsóháza hétfőn felfüggesztette jogainak gyakorlásában Malalaj Dzsoja 29 éves női törvényhozót, arra hivatkozva, hogy megsértette a testület tagjait.

Egy afgán kereskedelmi tévécsatornának adott nyilatkozatában azt mondta, hogy az ország parlamentje, a loja dzsirga olyan, mint egy istálló vagy egy állatkert. "Tele állattal, az egyik tejelő tehén, a másik terheket cipelő szamár, a harmadik hűséges kutya" - jellemezte képviselőtársait Malalaj Dzsoja.

Miután a tévényilatkozat videofelvételét lejátszották a parlamentben, a felbőszült testület - benne számos, csatában megőszült mudzsahed hadúr - szinte egy emberként szavazott igennel arra a javaslatra, amely a 2005-ben öt évre megválasztott képviselőnőt a ciklus hátralevő idejére megfosztotta törvényhozói jogaitól. Erre a házszabály 70. pontja adott jogalapot, amely kimondja, hogy a képviselők nem sértegethetik egymást.

Malalaj Dzsoja politikai összeesküvésnek minősítette a döntést, és azt mondta, hogy a 70. pontot kifejezetten őmiatta tették bele a házszabályba.

"Mióta megkezdtem harcomat Afganisztánban az emberi jogokért, a nők jogaiért, mióta fölemeltem a hangomat a loja dzsirgában, ezek a bűnözők, ezek a kábítószercsempészek az első pillanattól ellenem fordultak" - mondta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS