2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Előzetes eredmény: az ellenzék nyerte az EP-választásokat Bulgáriában

2007. május 21. 13:23, utolsó frissítés: 13:27

A vasárnap közölt exit poll-adatokkal ellentétben a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű ellenzéki párt nyerte meg a délkeleti-európai ország első európai parlamenti választásait, ha csak kis különbséggel is - tűnik ki a hétfő reggel közölt előzetes hivatalos eredményekből.

A GERB a szavazatok 21,69 százalékát szerezte meg, a második legjobb eredményt elérő kormányzó Bolgár Szocialista Párt (BSZP) pedig 21,41 százalékát. Ugyanakkor a szocialisták koalíciós partnere, a török kisebbséget képviselő MRP (Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért) 20,26 százalékot mondhat magáénak.

A nacionalista Ataka (Roham) párt a voksok 14,22 százalékához, míg Szimeon Szakszkoburggotszki exkirály, volt miniszterelnök liberális Nemzeti Mozgalma (NMS) 6,26 százalékához jutott.

A szavazáson a választásra jogosultak alig 28,6 százaléka vett részt. Az 1990-es rendszerváltó választások óta még soha nem járultak az urnákhoz ilyen kevesen. A részvételi arány elmaradt a bolgár közvélemény-kutató intézetek múlt heti előrejelzéseitől is, amelyek 30-40 százalék közti részvételt jósoltak. A több mint kétharmados távolmaradást elemzők azzal magyarázzák, hogy a lakosság nagy része csalódott a kormányban a reformok egy helyben topogása és a bűnözés elleni harc eredménytelensége miatt.

A központi választási bizottság által közzétett eredmény az összes szavazat összeszámlálása utáni állapotot mutatja, de a bizottság csak kedden vagy szerdán jelenti be hivatalosan, hogyan oszlik meg a pártok között Bulgária 18 európai parlamenti helye. A szavazatok aránya nyomán nagyon valószínűnek látszik, hogy az élen végző három párt egyaránt 5-5 képviselővel lesz jelen Strasbourgban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS