2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lassulni fog Kelet-Európa gazdasága, jósolja az Európai Újjáépítési Bank

2007. május 21. 12:52, utolsó frissítés: 12:52

A kelet-európai és a közép-ázsiai országok gazdasági növekedése az idén kissé lassul a tavaly elért, rekord átlaghoz képest, jósolja a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A GDP-növekedés átlagosan 6,5 százalékosnak ígérkezik a bank tevékenységi területéhez tartozó 29 országban, áll az EBRD előrejelzésében, amelyet vasárnap hoztak nyilvánosságra az oroszországi Kazányban, a pénzintézet ott most kezdődő éves közgyűlése alkalmából.

Az elképzelhető gazdasági növekedés valószínűleg gyorsabb lesz, mint amit a bank tavaly novemberben számított - akkor átlagosan 6,0 százalékot jósolt erre az évre, de lassúbb a tavalyi, emelkedő nyersanyagexportárak, külföldi beruházások, növekvő hitelezés és lakossági fogyasztás táplálta rekord szintű, 6,9 százalékos átlagnál.

2005-ben átlagosan 5,8 százalékkal bővült a 29 ország gazdasága az EBRD szerint. A térség motorja Oroszország, mely nagyon erős beruházási szakaszba lépett, és ez hatással van a növekedésre. A fő kérdés igazából az, hogyan hasznosítja a beáramló, rendkívül sok befektetést – mondta az EBRD fő közgazdásza, Erik Berglof, az új előrejelzéseket kommentálva.

Az erős gazdasági növekedésből a térségben befektető EBRD is rekord profitra tett szert tavaly, és felújult a vita, hogy ebből nem kellene-e visszajuttatnia valamit a részvényes országoknak, köztük a legfejlettebb államoknak, vagy pedig továbbra is fektesse-e be a hasznot a tevékenységi területén. A 10 százalékkal legnagyobb egyedi részvényes, az amerikai kormány jó néven venné, ha a bank, 16 éves történetében először, osztalékot fizetne.

Azt már tavaly eldöntötték, hogy bank 2010-ig megszünteti a hitelezést annak a nyolc reformországnak, köztük Magyarországnak, amelyek 2004-ben beléptek az EU-ba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS