2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Chavez szeretné, ha a pápa bocsánatot kérne az indiánokra tett megjegyzése miatt

2007. május 21. 12:49, utolsó frissítés: 12:49

A venezuelai elnök szeretné, ha XVI. Benedek pápa bocsánatot kérne az indiánoktól amiatt, hogy májusi brazíliai látogatásán kijelentette: a római katolikus egyház megtisztította őket.

Hugo Chávez - akinek rendszeresen vannak vitái a venezuelai katolikus egyházzal, de korábban közvetlenül soha nem bírálta a pápát - azzal vádolta az egyházfőt, hogy nem vesz tudomást arról a "holokausztról", amelyet Kolumbusz Kristóf 1492. évi Amerikába érkezése után követtek el az európai hódítók a bennszülött indiánok ellen.

"Szentséged iránti minden tisztelettel kérek megkövetést, mert itt valódi népirtás történt, és ha ezt tagadni akarnánk, akkor saját magunkat tagadnánk meg" - mondta Chávez egy szólásszabadságról szóló pénteki rendezvényen.

A pápa brazíliai látogatása végén latin-amerikai és karibi püspökök előtt mondott egyik beszédében azt mondta: az egyház nem erőltette rá magát az amerikai bennszülött indiánokra. A térség indián vezetőit felháborította ez a kijelentés.

A katolikus egyház által támogatott gyarmatosításnak több millió indián esett áldozatul, részben úgy, hogy lemészárolták, rabszolgasorba vetették őket, részben az európaiak által behurcolt kórokozók, illetve járványok következtében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS