2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összeroskadt az orosz-EU csúcs "a lengyel hús súlya alatt"

2007. május 18. 14:53, utolsó frissítés: 15:09

Az egyet nem értés csúcstalálkozójának titulálta a pénteki orosz sajtó a Volga menti Szamarában zajló EU-Oroszország találkozót, amelytől, mint írták, semmilyen eredmény nem várható.

A Vedomosztyi című pénzügyi lap az "egyet nem értés csúcsa" címmel írt a találkozóról, amely értékelése szerint három dolog miatt marad emlékezetes: "a hivatalosan engedélyezett egyet nem értés menetének megtartása miatt, Javier Solanának, az EU külpolitikai főképviselőjének a távolmaradása miatt és bármiféle eredmény hiánya miatt".

"A csúcs összeroskadt a lengyel hús súlya alatt" - írta tudósításában egy másik orosz napilap, a Kommerszant. (Moszkva 17 hónapja tiltotta be a lengyel hústermékek importját, azzal érvelve, hogy a lengyel hússzállítmányokat kísérő állatorvosi igazolások egy része hamisítvány volt. Az EU elítélte az exportkorlátozást.) "A tény, hogy ez a csúcs lesz a legbalszerencsésebb Moszkva és Brüsszel kapcsolatában, már jóval a találkozó kezdete előtt egyértelmű volt" - állapította meg az újság.

Az orosz lapok foglalkoztak azzal is, hogy a rendőrség orosz ellenzékieket és újságírókat vett őrizetbe a csúcs előtt. A Nyezaviszimaja Gazeta azt írta, a rendfenntartó erők a csúcstalálkozót megelőzően soha nem tapasztalt "erős nyomás" alá helyezték a Szamara régió vezetését bíráló újságírókat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS