2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemond Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke

2007. május 18. 11:27, utolsó frissítés: 11:27

Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke június 30-i hatállyal lemond, közölték a washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézetben csütörtök este.

A Világbank 24 tagú igazgatótanácsa hétfőn elfogadta egy belső vizsgálat eredményét, amely szerint Wolfowitz megsértette a bank etikai szabályait, amikor pozícióját felhasználva járt közben élettársának előmenetele és fizetésemelése ügyében a banknál.

A 63 éves Wolfowitz távozásának mikéntjéről a hét eleje óta folytak az egyeztetések. Az igazgatótanács nyilatkozatban tudatta: elfogadták Wolfowitz közlését, miszerint "erkölcsösen, jóhiszeműen cselekedett, abban a szellemben, hogy az intézmény érdekeit szolgálja".

Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter a hír kapcsán bejelentette, azonnal egyeztetéseket kezd Wolfowitz lehetséges utódáról, hangsúlyozva, hogy meg kell őrizni a hagyományt, amely szerint a Világbank elnöke az amerikai kormány jelöltje. A Világbank társintézményét, a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) hagyományosan európai személyiség vezeti.

Az iraki háború egyik atyjának tekintett egykori védelmi miniszterhelyettest 2005-ben jelölte George Bush elnök a Világbank élére, az európai országok már akkor rosszallták a döntést. A Fehér Ház a néhány hete kipattant etikai botrány után is, szinte az utolsó pillanatig védte Wolfowitzot, aki mindvégig tagadta, hogy vétséget követett volna el. A banki alkalmazottak szövetsége és az európai országok azonban lemondását követelték azon az alapon, hogy viselkedésével aláásta a Világbank hitelét. Wolfowitz döntése mindenesetre megkímélte a Világbank 185 tagországot képviselő igazgatótanácsát attól, hogy szavaznia kellett volna személyéről.

George Bush kelletlenül fogadta a lemondás hírét, mint mondta, szívesebben látta volna, ha Wolfowitz marad az elnök. Egyúttal közölte, hamarosan megnevezi az utódjelöltet - számolt be Tony Fratto fehér házi szóvivő.

A lemondást ismertető világbanki nyilatkozat azt is tartalmazza, hogy az igazgatótanács a botrány nyomán arra a következtetésre jutott: meg kell újítani az 1945-ben alapított 185 tagú intézmény irányításának rendszerét. A testület pénteken tárgyal ez ügyben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS