2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

UNICEF: a balkáni romák nyomorban és tudatlanságban élnek

2007. május 18. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

A balkáni romák legnagyobb része nyomorban, írástudatlanságban, hiányosan tápláltan, a társadalom peremén éli életét - állapította meg az ENSZ gyermekvédelmi alapjának, az UNICEF-nek egy frissen közzétett tanulmánya.

A boszniai, szerbiai, montenegrói, albán, macedón, román és bolgár népszámlálási adatok szerint a Balkánon mintegy 3,7 millió roma él. A Világbank azonban úgy véli, tényleges számuk több mint 15 millió.

A jelentés szerint Albániában a romák 78 százaléka, Romániában 66 százaléka kevesebb mint napi 4 és fél dollárból él. A balkáni térségben a roma válaszadók 53 százaléka rendszeresen éhezik. Szerbiában a roma gyerekek esetében hatszor nagyobb a valószínűsége a súlyhiányosságnak, mint a többi szerb gyerek esetében.

"A roma gyereket marginalizálódás, nyomor és kiközösítettség áldozata" - mondta Svetlana Marojevic az UNICEF belgrádi irodájában, ahol a felmérést koordinálták.

A szerbiai romáknak mindössze 13 százaléka fejezi be az általános iskolát. A hét vizsgált ország közül ötben egy százaléknál alacsonyabb az olyan romák aránya, akik el tudtak jutni az egyetemre. A munkanélküliségi ráta a balkáni romák körében 44 százalék fölötti, Boszniában pedig gyakorlatilag száz százalékos.

Az UNICEF felhívást intézett az államokhoz, hogy küzdjenek a hátrányos megkülönböztetés ellen, különösen az iskolákban, mert egyedül az oktatás révén lehet kitörni a nyomor és a kirekesztettség zsákutcájából. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS