2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Senki nem tudja, hol bujkál Mladic és Karadzic - állítják szerb illetékesek

2007. május 18. 11:11, utolsó frissítés: 12:58

Jelenleg senki sem tudja, hol rejtőzködik a háborús bűnökkel vádolt Radko Mladic tábornok, akiről a hágai Nemzetközi Törvényszék képviselője határozottan állította, hogy Szerbiában van - jelentette ki csütörtökön Rasim Ljajic, a hágai törvényszékkel folytatott együttműködésért felügyelő szerb hivatal vezetője.

Olga Kavran, a Nemzetközi Törvényszék főügyészének képviselője szerdán jelentette ki határozottan, hogy az egykori boszniai szerb hadsereg főparancsnoka, továbbá Radovan Karadzic boszniai szerb exállamfő, s a délszláv háborúk még jó néhány szerb bűnöse Szerbiában bujkál.

Rasim Ljajic a Szerbiára gyakorolt folyamatos nyomás részének minősítette a kijelentést, amelynek okaként a Szerbia és a tágabb Európa közti teljes bizalomvesztést jelölte meg. Hága mindaddig határozottan állítani fogja, hogy Mladic Szerbiában van, amíg nem kap tőlünk egyértelmű, cáfolhatatlan bizonyítékot arra nézve, hogy ez nem igaz - mondta, hozzátéve, hogy Belgrád az elmúlt években sokszor tett olyan ígéretet a Nemzetközi Törvényszékkel folytatandó együttműködésre, amelyet aztán nem tartott be.

Tény, hogy az évtized elejéig a boszniai népirtásért sokban felelős Radko Mladic a szerb hadsereg fizetési listáján szerepelt - bérét havonta kiutalták, s megbízottai felvették még akkor is, amikor már hónapok óta szerepelt a hágai Nemzetközi Törvényszék körözési listáján -, s dokumentálhatóan még 2002-ben is a szerb hadsereg egyik laktanyájában bujkált.

Belgrád ugyanakkor már jó ideje állítja: nem tudja, hol tartózkodik, s ennek az ellenkezőjét még senki sem tudta bizonyítani. Hága egyre csak azt ismétli, hogy Szerbiának kell elfognia, kiadnia a háborús bűnökkel vádolt tábornokot, s még jó néhány boszniai szerb háborús bűnöst. A kérést, hogy "tessék megmondani, hol vannak!", Carla Del Ponte főügyész minden alkalommal egyből lesöpri az asztalról, eleve adottnak véve, hogy a szerb vezetés a körözöttek minden lépéséről tud.

Két napja Belgrádban - egy Hágából kapott információ alapján - razziát hajtottak végre egy belvárosi tiszti szálláson, de Radko Mladicot nem találták. A háború bűnösök bújtatásával sokszor megvádolt szerb Biztonsági Információs Szolgálat, amely kimaradt az akcióból, megmosolyogtatónak, s erőszakkal előrángatottnak minősítette az állítást, hogy az évek óta üldözött tábornok egy több száz különböző beállítottságú ember által lakott - ezért biztonságosnak egy csöppet sem nevezhető - fővárosi körletben akarna elbújni.

Rasim Ljajic szerint nagyon jó lenne, ha Szerbia vissza tudná szerezni azt a bizalmat, amelyet 2005-ben élvezett, amikor 17 körözött személyt szolgáltatott ki a hágai törvényszéknek. A körözöttek száma azonban ennek ma már alig egyharmada, s valóban kétséges, hogy Belgrád tudja, hol rejtőzködnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS