2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ján Slota a magyar autonómiával riogatja a szlovákokat

2007. május 18. 10:33, utolsó frissítés: 10:33

Ján Slota csütörtökön ismét a magyarok autonómia-törekvéseinek veszélyével riogatta a szlovákokat pozsonyi sajtótájékoztatóján.

A kormányhoz tartó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke ezúttal olyan térkép felmutatásával igyekezett meggyőzni az újságírókat, amely szerinte a magyarok területi autonómiájának határait, az "autonómia keretében önállósítandó területeket" jelöli ki. Ismeretei szerint a magyarok saját politikai autonómiájuk érdekében indítottak kampányt. Ennek keretében a jelzett térképeket ábrázoló pólókat és szórólapokat osztogatnak, ráadásul - mint mondta - "többféle autonómia-változatot is népszerűsítenek."

A magyarellenességéről ismert politikus szerint a veszély igen komoly, hiszen szemmel látható, hogy Szlovákiával most az történik, ami néhány éve "a koszovói statútum esetén történt Szerbiával, amikor Koszovó szinte a független államiság szintjét jelentő autonómiát" élvezett - idézte a politikust a TASR szlovák hírügynökség.

Slota szerint a magyar autonómia fenyegető veszélye a szlovákok mindent problémáját felülírja. Mint mondta, ezt ajánlatos tudomásul venni. Mert "amikor már átmetszett torokkal fogunk fetrengeni az utca kövén, akkor már mindegy lesz, hogy húsz vagy egy betegbiztosítója lesz-e az országnak" - utalt a jelenleg folyó belpolitikai vitára. Ennek részeként az ellenzék nem támogatja a magánkézben levő betegpénztárak felszámolását, az egybiztosítós rendszer visszaállítását célzó kormányzati törekvéseket.

A kitartó magyarellenességéről ismert Slota szerint a magyar autonómiaveszély minden eddiginél komolyabb és valós veszély, mi több, szavai szerint "a Malina Hedvig-ügy is ennek a része".

Slota vélhetően annak a két aktivistának a petíciós akcióját használta fel riogatásra, akik a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) március 31-iki tisztújító közgyűlése alkalmával próbáltak aláírásokat gyűjteni a közgyűlésnek helyt adó révkomáromi Jókai Színház előtt. A teljes sikertelenség láttán azonban egy idő múltán feladták a hiábavaló próbálkozást, ezért összepakoltak és távoztak a helyszínről.

Berényi József, az MKP alelnöke az MTI-nek azt mondta: az MKP-nek semmi köze nincs az állítólagos aktivistákhoz, sem az ismeretlen polgári társulás tevékenységéhez. Ráadásul érthetetlen, és semmi sem indokolja, hogy Ján Slota néhány ember buzgalma miatt riadót fújjon. "Ha az MKP-nek bármilyen önkormányzatiságot erősítő törekvései lennének, akkor azt nem petícióval, hanem szokványos módon, parlamenti eszközökkel, a szlovák parlament pártjainak támogatására számítva fogja előterjeszteni" - fejtette ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS