2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

30 év börtön egy brazil nagybirtokosnak: meggyilkoltatott egy "zöld" apácát

2007. május 17. 15:38, utolsó frissítés: 15:38

Harminc év börtönre ítéltek szerdán Brazíliában egy nagybirtokost egy amerikai apácának, ismert környezetvédelmi aktivistának a meggyilkolására való felbujtás miatt.

A belémi bíróság megállapította, hogy a most 36 éves földbirtokos, Vitalmiro Bastas de Moura adott megbízást a környezetvédelmi tevékenységéről ismert, 73 éves misszionárius apáca, Dorothy Stang meggyilkolására. A gyilkosságot két bérgyilkos, úgynevezett pistoliero követte el 2005 februárjában Pará tartomány nyugati részén, egy fejlesztés alatt álló fakitermelő üzemnél.

A brazil ügyvédi kamara történelmi jelentőségűnek nevezte az ítéletet. Most először fordult elő, hogy nemcsak azokat vonták felelősségre, "akik meghúzták a ravaszt". A keddi ítélet a büntetlenség végének kezdetét jelentheti a felbújtó földbirtokosok számára - hangsúlyozták.

Az őserdő védelméért többszörösen kitüntetett Sang nővér már évtizedek óta élt Brazíliában, ahol nagy népszerűségre tett szert a környék földművesei körében, mint jogaik és a természet védelmezője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS