2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szigorúbban büntetnék a feketemunkát az EU-ban

2007. május 17. 12:59, utolsó frissítés: 14:25

Uniós szinten összehangolt szankcionálási lehetőségek mellett az eddiginél is szigorúbban kell fellépni az Európai Unióban a feketemunka ellen, mert ez az illegális bevándorlás egyik fő vonzereje is - szögezte le az Európai Bizottság abban a tervezetben, amelyet Franco Frattini igazságügyi felelős szerdán Brüsszelben ismertetett a témáról.

A bizottság egyúttal könnyítéseket javasol azoknak, akik legálisan keresnek munkát.

A jogszabálytervezet szerint annak elfogadását követően az alkalmazottakat feketén dolgoztató cégeket a közbeszerzési pályázattól való eltiltással, EU-támogatások visszafizetésével és egyéb büntetésekkel sújthatnák. Kemény pénzbüntetés vagy - nemzeti szabályozás alapján - akár börtön is várhat a legsúlyosabban vétőkre vagy többszörösen visszaesőkre.

A tagországok felében jelenleg nincs büntetőjogi következménye a feketemunkának. Az új terv elsősorban a legnagyobbaknak tartott felvevőpiacokon, az építőiparban és a mezőgazdaságban igyekszik lecsapni a feketemunkásokat foglalkoztatókra.

Az ilyen szabálytalanságokat elkövető cégek például akár öt évig nem indulhatnak közbeszerzési pályázatokon, és uniós vagy állami támogatást sem kaphatnak. A szabálysértőknek a korábban kapott támogatást teljes egészében vissza kell fizetniük. Az illegális bevándorlók hazatoloncolásának költsége ugyancsak a munkáltatót terhelné.

A bizottsági elképzelés ugyanakkor a feketén dolgozó munkavállalóknak akár legális munkalehetőséget is kínálna, ha készek együttműködni a hatóságokkal.

Egy párhuzamos javaslat szerint ugyancsak könnyítené a bizottság azok dolgát, akik viszont legális munkakeresőnek számítanak. Ők egyebek között többszöri belépésre jogosító engedélyt kaphatnak, illetve segélyt abban az esetben, ha haza kell menniük, mert állásukat betöltötték uniós jelölttel.

A javaslat csak EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozik, uniós állampolgárokra más szabályok maradnak az irányadók.

A 27 országot számláló EU-ba becslések szerint 600 ezer legális bevándorló mellett 350-500 ezren érkeznek törvénytelenül, és ezek jelentős része feketemunkásként igyekszik boldogulni.

A bizottsági irányelvjavaslatot annak hivatalos beterjesztése után még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk ahhoz, hogy életbe léphessen. A bevándorlási EU-politikától részben vagy egészen külön utat járó Dánia, Nagy-Britannia és Írország ugyanakkor eleve dönthetnek úgy, hogy nem tekintik magukra kötelezőnek a szabályokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS