2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Solana is szította a palesztin belharcot a Hamász szerint

2007. május 17. 12:51, utolsó frissítés: 12:51

A nemzetközi közösség, Izrael és arab országok felelősek a jelenlegi gázai övezeti palesztin belharcokért, mert nem hajlandók véget vetni a palesztin kormánnyal szembeni embargónak - jelentette ki szerdán a Hamász egyik magas rangú tisztségviselője.

"Részben a nemzetközi közösséget és az arab országokat terheli a felelősség a jelenlegi eseményekért, a (Hamász-Fatah) nemzeti egységkormánnyal szembeni magatartásuk miatt" - nyilatkozta Musza Abu Marzúk, az iszlamista Hamász politikai irodájának igazgatóhelyettese.

"A folyamatos pénzügyi és politikai ostrom miatt jutottak a dolgok idáig" - jelentette ki. Abu Marzúk Izraelt is hibáztatta a Hamász és a Fatah fegyveresei között pénteken újra kipattant összetűzésekért, az arab országoknak pedig felrótta, hogy tétlenül nézték a kormányra kivetett gazdasági szankciókat.

A Hamász és a Fatah februárban, több hónapos utcai harcok után lépett egymással koalícióra. Az újabb csatározásoknak eddig 41 halálos áldozata van. "Mindezek mögött Izrael áll - mondta. - Nem ésszerű, hogy az arabok csak állnak és nézik, hogy mi történik a palesztin ügyekben, miközben azok az ostrom miatt a robbanás küszöbén vannak (...) ez olyan folyamatos nyomás, amely igazi robbanáshoz vezetett".

Vádolta személy szerint Javier Solanát, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét is. "Ő volt az egyik legnagyobb szítója ezeknek az eseményeknek, mert fenntartotta a palesztin néppel szembeni ostromát és bojkottálta a palesztin választásokat" - mondta Abu Marzúk.

Javier Solana kedden Brüsszelben, Ziád Abu Amr palesztin külügyminiszterrel folytatott tárgyalásain visszautasította a bírálatokat, melyek szerint a palesztin belharcokat a nemzetközi segélyek terén a palesztin kormánnyal szemben kivetett embargó idézte elő.

A fő segélyezők - köztük az EU, az Egyesült Államok és az ENSZ - azután fagyasztották be a kormánynak küldött segélyeket, hogy tavaly januárban először - akkor egyedül - kormányra került a Hamász. A támogatás újbóli folyósításához feltételül szabták, hogy a szervezet ismerje el Izraelt, ítélje el az erőszakot és vesse alá magát a korábbi izraeli-palesztin megállapodásoknak. A Hamász ezt elutasította. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS