2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai elnökválasztás: Clinton és Giuliani biztosan vezet

2007. május 17. 12:04, utolsó frissítés: 14:31

Két tekintélyes közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint az amerikai elnökjelöltség elnyeréséért vívott küzdelemben a Demokrata Pártban Hillary Clinton, míg a Republikánus Pártban Rudolph Giuliani továbbra is biztosan vezet vetélytársai előtt.

A Harris szerdán ismertetett adatai szerint a demokratáknál a volt amerikai first lady jelenleg párttársai 40 százalékának a bizalmát élvezi, míg legfőbb ellenfelére, Barack Obamára csak 27 százalékuk adná szavazatát. Bill Clinton volt elnök felesége, aki jelenleg New York-i szenátor, növelte előnyét, hiszen a múlt hónapban még csak 5 ponttal (37-32) előzte meg Obamát - Harris szerint.

A Gallupnál is Hillary Clinton áll az első helyen, igaz, csak 9 pontos előnnyel. Az intézet múlt heti adataihoz képest Clinton asszony előnye hat százalékkal csökkent: egy hete ugyanis a felmérés alapján még 38-23 volt a népszerűségi küzdelem a javára.

A másik oldalon, a republikánusoknál Giuliani, New York egykori polgármestere is tartja előnyét a befolyásos politikus hírében álló John McCain szenátor előtt. A Gallup szondázása arra mutat, hogy most Giuliani a szavazatok 29, míg McCain 23 százalékára számíthatna. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS