2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush terve nem csökkentette érezhetően az erőszakot Irakban

2007. május 16. 17:02, utolsó frissítés: 17:17

George Bush elnök bagdadi biztonsági terve, a csapaterősítési taktika nem volt képes érezhetően csökkenteni az erőszak mértékét Irakban - állapította meg a liberális Huffington Post hírportál szerdán egy friss kormányjelentés adatai alapján.

A bagdadi forrásokra hivatkozó kormányzati jelentés szerint februárban, amikor a csapaterősítések elkezdődtek, a lázadók naponta átlagosan 164 merényletet hajtottak végre. Márciusban és áprilisban ez az adat szinte alig változott: 157, illetve 149 volt.

Katonai tisztviselők szerint azóta, hogy 12 hete elkezdődtek a fokozott biztonsági műveletek Bagdad térségében, a szunnita felkelők rendkívül veszélyes, sok halálos áldozatot követelő autós pokolgépekkel "vágtak vissza".

A támadások száma tavaly október óta ilyen magas. A merényletek 2006. januári napi átlagos száma 71-ről tíz hónappal később 176-ra nőtt.

A hírportál is beszámolt arról, hogy egy autóba rejtett robbanószerkezet legalább 32 embert megölt és 50-et megsebesített előző nap az iraki fővárostól északkeletre fekvő Abu-Szaida síita településen. Kórházi illetékesek szerint elképzelhető, hogy a támadás során klórgázt is bevetettek, bár a rendőrség cáfolta ezt.

A dél-iraki, többségében síiták lakta Násziríja városában szerdán összecsapott egymással egy milícia és a rendőrség; kilenc iraki meghalt, 75 megsebesült.

Az amerikai kormányjelentés szerint az Abu-Szaidában elkövetett merénylet helyszíne mindössze 25 mérföldre található a szunnita felkelés egyik központjától, Baakúba tartományi fővárostól. Az utóbbi hetekben a térségben felerősödött erőszak elsősorban azoknak a milicistáknak a számlájára írható, akik az amerikai-iraki biztonsági műveletek elől menekültek el Bagdadból. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS