2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orosz-amerikai találkozó: kölcsönösen mérséklik ezentúl a bíráló retorikát

2007. május 16. 11:52, utolsó frissítés: 11:52

Moszkva és Washington megegyezett abban, hogy feszült viszonyuk javítása érdekében kölcsönösen mérséklik egymást bíráló retorikájukat - közölte újságírókkal Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Vlagyimir Putyin orosz elnök és az oroszországi látogatáson tartózkodó Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter keddi tárgyalása után.

Az orosz elnök megismételte Rice előtt Oroszország (elutasító) álláspontját a tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer európai elemeinek telepítését illetően - mondta Lavrov, aki maga is ott volt a tárgyaláson.

A tárgyalás témáit ismertetve Lavrov elmondta: a felek megállapodtak, hogy mindkét ország igyekszik keresni a kibontakozást Koszovó (Szerbia elszakadásra törekvő, albán többségű tartománya) ügyében, igyekeznek mindenki számára elfogadható megoldást találni. Hozzátette azonban, hogy egyelőre nem látszanak egy ilyen kibontakozás körvonalai.

Rice célzott arra a Putyin elnök Moszkva melletti rezidenciáján lezajlott találkozón, hogy a jövő évi amerikai és orosz elnökválasztással kapcsolatos belpolitikai számításoknak is szerepük lehetett egymás kölcsönös ostorozásában. Kijelentette: nem szabad megengedni, hogy a kétoldalú kapcsolatok választási kampányok "túszaivá váljanak". Putyin egyetértett vele.

Washington számos ügyben támadta Moszkvát az utóbbi időben; a Kreml állítólagos hatalomközpontosító, demokráciát csorbító törekvéseitől kezdve, egyes volt szovjet köztársaságok és Oroszország feszült viszonyán keresztül az európai hagyományos fegyverzetek és fegyveres erők korlátozásáról kötött szerződés (CFE) felmondásával való orosz fenyegetésig számos ügyben ítélte el az orosz állam magatartását. Putyin hasonlóképpen járt el: hol burkoltan, hol egészen nyíltan világuralmi törekvésekkel vádolta Washingtont, szemére vetette, hogy nem tiszteli az emberi életet, sokat megenged magának hatalmi törekvései megvalósítása közben, destabilizálja a világot, új fegyverkezési versenyt szít, és beavatkozik Oroszország belügyeibe.

Putyin annak kapcsán vádolta Washingtont fegyverkezési verseny szításával, hogy globális rakétavédelmi rendszerének keretében az Egyesült Államok radarállomást akar telepíteni Csehországba és rakétaelhárító rakétákat Lengyelországba. Rice újságíróknak nyilatkozva kijelentette Putyinnal folytatott tárgyalása után: Washington nem fogja megengedni Moszkvának, hogy megvétózza a rakétavédelmi rendszer európai elemeinek telepítését. Hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok biztonsági érdekei megkövetelik védelmi technológiáinak fejlesztését.

Lavrov a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Oroszország az Egyesült Államok egyenrangú partnere kíván lenni valamennyi kérdés megoldásában. Hangoztatta, hogy a felek egyetértenek abban, hogy elnöki szinten van szükség az összeegyeztethetetlen álláspontokról folyó párbeszédre.

Az Eho Moszkvi rádiónak adott nyilatkozatában Rice hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kész együttműködni Oroszországgal a rakétavédelmi rendszer kérdésében. Azt is kijelentette, hogy Washington kész figyelembe venni Oroszország elképzeléseit a koszovói rendezéssel kapcsolatban. A rádió honlapja szerint ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Koszovó soha nem lesz ismét Szerbia része. Rice hangoztatta továbbá, hogy az Egyesült Államok kész Oroszországgal megvitatni a CFE szerződéssel kapcsolatos minden, Moszkvát aggasztó kérdést.

Rice közölte, Robert Gates védelmi miniszterrel együtt az ősz elején ismét Moszkvába látogat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS