2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jelentősen növelte az észt kormány népszerűségét a szovjet emlékművita

2007. május 16. 11:06, utolsó frissítés: 11:06

Példa nélküli mértékben növelte Andrus Ansip észt kormányfő és pártja, a jobboldali liberális Észt Reformpárt (ERE) népszerűségét a tallinni szovjet hősi emlékmű április végi eltávolítása nyomán Oroszországgal kialakult feszültség - vált ismertté egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

A felmérés adatai szerint - ha most tartanának választásokat - az észtek 46 százaléka Ansip pártjára szavazna, és így szinte abszolút többséghez juttatná Reformpártot a törvényhozásban.

Juhan Kivirahk
észt politológus szerint a Reformpárt népszerűségének emelkedését szinte teljes egészében annak köszönheti, hogy Ansip nem volt hajlandó kompromisszumra a "bronzkatona" ügyében, és ragaszkodott ahhoz, hogy az emlékművet a tallinni belvárosból egy város széli katonai temetőbe helyezzék át. A népszerűség megőrzése elsősorban attól függ, hogy a kormány képes lesz-e a gazdasági helyzetet stabilizálni - vélekedett a szakértő.

Ansip pártja a március elejei észt törvényhozási választásokon a szavazatok 27,8 százalékát szerezte meg, ezzel a legerősebb pártként jutott be a parlamentbe. Jelenleg a Pro Patria-Res Publica Szövetséggel (IRPL) és az Észt Szociáldemokrata Párttal (SE) alkotott jobbközép kormánykoalíciót vezeti. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS