2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rasszista indítékú taxisgyilkosság Jeruzsálemben: az arab lakosság démonizálásának tünete

2007. május 16. 10:55, utolsó frissítés: 10:55

Zavargásoktól tartva megerősítették a rendőri készültséget kedden Jeruzsálemben, miután egy izraeli zsidó férfi elismerte, hogy rasszista indítékból megölt egy palesztin taxisofőrt - jelentette be a jeruzsálemi rendőrség szóvivője.

A 26 éves tettes nemrég vándorolt be Izraelbe Franciaországból. Miután hétfőn a gyilkosság gyanúsítottjaként őrizetbe vették, vallomásában elmondta, hogy Jeruzsálemből Tel-Avivba vitette magát a kelet-jeruzsálemi palesztin taxissal, majd becsalta őt a lakásába és ott elvágta a torkát. Azért tette - mondta - "mert meg akart ölni egy arabot".

Nyomozók elmondása szerint a tettes vélhetően kifejezetten azért ment Jeruzsálembe, ahol a lakosság mintegy harmada palesztin, hogy egy arab taxisofőrt keressen leendő áldozatnak.

Habár a rendőrség felkészült bosszúakciók és zavargások lehetőségére, egyelőre nem tapasztaltak ilyesmire utaló jeleket. "A rendőrség tudatában van a ténynek, hogy zavargások állhatnak elő, és ezért nagyszámú rendőrt helyeztünk készenlétbe" - mondta a szóvivő.

Egy izraeli arab törvényhozó, Szaid Nafta az eset kapcsán kijelentette: a gyilkosság a zsidó többség részéről a palesztin lakossággal szemben tapasztalható növekvő gyűlöletet tükrözi. "Az arab lakosság démonizálása és az ellenük való uszítás alapot szolgáltat az ilyen cselekedetekhez" - mondta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS